Tíz hónappal Mahsza Amini halála után az iráni erkölcsrendészet újra az utcán ellenőrzi a fejkendőviselést

külföld
2023 július 16., 18:51

„A rendőrség autós és gyalogos őrjáratot indít, hogy figyelmeztesse, jogi lépéseket tegyen, vagy az igazságszolgáltatás elé állítsa azokat, akik nem engedelmeskednek a rendőrségi utasításoknak, és figyelmen kívül hagyják a normákkal ellentétes öltözködés következményeit” - mondta Saeed Montazer Almehdi iráni rendőrségi szóvivő az iráni állami hírügynökség szerint. Az iráni erkölcsrendészet tehát ismét az utcákon járőrözve fogja betartatni az 1989 óta érvényben lévő iráni öltözködési szabályzatot A szabályszegők pénzbírságra vagy két hónapig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak.

Tíz hónap telt el azóta, hogy egy iráni lány, Mahsza Amini meghalt az erkölcsrendészet fogságában, ahova azért került, mert nem viselte a helyi elvárásoknak megfelelően a hidzsábját. Tíz hónap telt el azóta, hogy a gyilkosság miatt Iránban elképesztő méreteket öltő tüntetéshullám vette kezdetét, mely során több százan meghaltak, több ezren pedig börtönbe kerültek.

Fejkendő nélküli fiatal tüntető lány október 26-án, a Mahsza Amíni sírjához vezető úton
photo_camera Fejkendő nélküli fiatal tüntető lány október 26-án, a Mahsza Amíni sírjához vezető úton Fotó: -/AFP

A tüntetések óta sokan nem voltak hajlandók kendőt viselni, az erkölcsrendészet pedig elcsöndesedni látszott, bár voltak kísérletek a szabály betartatására: a hatóságok több boltot is bezárattak, ahol a dolgozók nem tartották be a szabályokat. (DW)