A magyar kormány arra kéri a strasbourgi bíróságot, nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai Dániel kérelmét

halál
2023 október 24., 10:18

A magyar kormány benyújtotta észrevételeit a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához Karsai Dániel ügyében. A most 46 éves alkotmányjogász azért pereskedik, hogy maga dönthessen az élete végéről. Tavaly nyáron diagnosztizáltak nála ALS betegséget, ami a központi idegrendszer mozgásért, beszédért, nyelésért és légzésért felelős izmainak pusztulásával, idővel teljes bénulással és fulladással jár. A betegség kialakulásának pontos okai nem ismertek, így nem is gyógyítható. Reményt tud adni a reménytelenségben, hogy van lehetőség méltósággal elmenni című interjúnkat Karsaival itt lehet elolvasni.

Dr. Karsai Dániel az otthonában, 2023. október
photo_camera Dr. Karsai Dániel Fotó: Kristóf Balázs/ 444

A magyar kormány lényegi állítása az, hogy „a Bíróság által a jelen ügyben felvetett valamennyi kérdésre a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben hozott ítéletben már válaszoltak”.

Diane Pretty egy brit nő volt, aki a 2000-es évek elején az Egyesült Királyságban az eutanáziára vonatkozó törvényekről szóló vita középpontjába került. Megpróbálta megváltoztatni a brit törvényeket, hogy véget vethessen saját életének, mert halálos betegsége, a motoros neuronbetegség miatt óriási fájdalmai és egyéb problémái voltak. Azt mondta: „Gyors, szenvedés nélküli halált szeretnék, otthon, a családom körében."

A brit bíróságok nem fogadták el Pretty érveit, és a Lordok Háza, Nagy-Britannia legfelsőbb bírósága végül elutasította az ügyét. Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult ő is. A testület a Pretty kontra Egyesült Királyság ügyben úgy ítélte meg, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezménye nem biztosít jogot a halálhoz, így az ehhez a bírósághoz benyújtott fellebbezése szintén sikertelen volt. Pretty 2002. május 11-én, 43 éves korában halt meg, addigra egy sor tüdő- és mellkasi probléma miatt teljesen leépült.

A magyar kormány most tehát leginkább erre, a már lefolytatott eljárásra hivatkozva ezt írja Karsai ügyében: „A fenti okok miatt a kormány kéri a Bíróságot, hogy a kérelmet nyilvánítsa elfogadhatatlannak.”

A bíróság eközben kétnaposra bővítette a tárgyalást – derül ki Karsai Facebook-posztjából. November 27-én, hétfőn szakértőket fognak meghallgatni. A szakértők dr. Sándor Judit bioetikus és Regis Aubry palliatív-ellátás szakértő.

link Forrás

A Bíróság továbbá két szervezetnek megengedte a beavatkozást, azaz írásbeli észrevételek benyújtását. A két szervezet a Dignitas és a European Centre for Law and Justice. Karsai pedig szerdán sajtótájékoztatót fog tartani.