Elkezdődött a Vladlen Tatarszkij orosz katonai bloggert felrobbantó nő pere

külföld
2023 november 15., 17:31

Szerdán elkezdődött a Vladlen Tatarszkij orosz katonai blogger elleni merénylet elkövetésével vádolt Darja Trepova pere Szentpéterváron: az orosz hatóságok és az állami média szerint a nő ukrán megrendelésre robbantott a szentpétervári kávézóban még áprilisban.

A huszonhat éves Trepovát terrorcselekmény elkövetésével, robbanószerkezet illegális birtoklásával és közokirat-hamisítással, társát a bűncselekmény eltitkolásával vádolják. Az április eleji merényletben meghalt a saját előadására készülő Vladlen Tatarszkij orosz katonai blogger, aki az ukrajnai frontról tudósított.

Darja Trepova
photo_camera Darja Trepova Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Az orosz hatóságok által közreadott videón Trepova beismeri, hogy ő adta át a bloggernek a szobrot, amiben a gyanú szerint a további ötvenkét embert megsebesítő bombát elrejtették; bombáról viszont nem beszél a felvételen, és férje szerint nem is tudott arról, hogy a szoborban ilyesmi van. Az orosz hatóságok ezzel szemben azt állítják, bizonyítékuk van, hogy a merényletet az ukrán különleges erők tervelték ki és hajtatták végre a 2021 óta börtönben ülő Alekszej Navalnij korrupcióellenes alapítványának segítségével.

Tatarszkij meggyilkolásának pontos okai még nem ismertek, az akció körül rengeteg a homály, de a blogger „munkásságának” karaktere éppúgy vethet fel kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy kinek állhatott útjában, mint életrajzának számtalan eleme. Gazda Albert cikkét ajánljuk.

(via Meduza)