A férje szerint átverték az orosz katonai blogger felrobbantóját

háború
2023 április 03., 13:26

Az orosz katonai blogger, Vladlen Tatarszkij felrobbantásával gyanúsított Darja Trepova az orosz hatóságok által közreadott videón beismerte, hogy ő adta át a bloggernek a szobrot, amiben a gyanú szerint - a további harminc embert megsebesítő - bombát rejtettek. A videón Trepova láthatóan nyomás alatt nyilatkozik, arról nem mond semmit, hogy tudott volna a bombáról, és amikor megkérdezik tőle, hogy kitől kapta, ő visszakérdez, hogy nem mondhatná-e el később.

link Forrás

A BBC forrásai szerint 26 éves, letartóztatásáig egy vintage boltban dolgozó és házas Trepova korábban háborúellenes tüntetésen vett részt, ahol, miután figyelmen kívül hagyta a rendőrök kéréseit, férjével együtt 10 napra letartóztatták.

link Forrás

Trepovát utcai kamera felvételéről azonosíthatták. A Twitteren keringő felvételen látni, ahogy az egyébként egykor Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér tulajdonában álló Street Food Bar N1 kávézóba, Tatarszkij író-olvasó találkozójára - a gyanú szerint - Trepova dobozban viszi a szobrot. Értesülések szerint a nő levelezésben állt a bloggerrel, és többször is részt vett eseményeken, ahol Tatarszkij is szerepelt.

link Forrás

Egyelőre úgy tűnik, azt az orosz hatóságok sem zárják ki, hogy Trepova nem tudott a bombáról. Ezt látszik megerősíteni férje nyilatkozata, aki szerint a nő semmikép nem adta volna át a szobrot, ha tudja, hogy bomba van benne.

link Forrás

Az orosz anti-terrorista bizottság szerint a támadást az ukrán különleges erők hajtották végre olyan emberek segítségével, akik együttműködnek azzal az Alekszej Navalnijal, aki 2021 óta börtönben ül. Navalnijt, az orosz ellenzék egyik legemblematikusabb figuráját 2020 augusztusában mérgezték meg, feltehetően az orosz titkosszolgálat emberei. 2021-ben a férfi Németországból visszatért Oroszországba, ahol gyorsan lecsukták.

A katonai blogger gyakran jelentett a frontról, sőt, részt vett erődítmények építésében és harci drónok vezérlésében is. Halála után Jevgenyij Prigozsin a blogger emlékére a nevével ellátott orosz zászlót tűzött ki, állítása szerint a bahmuti fronton. (BBC)

link Forrás
Kiemelt videóink