Őrizetbe vették a nőt, aki a gyanú szerint felrobbantotta Szentpéterváron Vladlen Tatarszkij orosz katonai bloggert

háború
2023 április 03., 05:03

Őrizetbe vették Darja Trepova 1997-es születésű szentpétervári lakost, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő gyilkolta meg vasárnap este az ismert orosz háborúpárti bloggert, Vladlen Tatarszkijt. Ezt rálátó, de magát megnevezni nem kívánó forrásra hivatkozva tette közzé az Interfax orosz hírügynökség, hivatalos megerősítés még nem érkezett.

photo_camera A robbantás helyszíne Szentpéterváron Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

A forrás szerint alapos a gyanú, hogy Trepova vitte a Tatarszkij főszereplésével a Street Food Bar N1 kávézóban zajló „író-olvasó találkozóra” a mellszobrot, amelyben a bloggert megölő – valamint további harminc embert megsebesítő – robbanóanyagot elhelyezték. Az első hírekben még más név szerepelt gyanúsítottként: bizonyos Marija Jarun, aki úgymond a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszkból származott. Ennek alapján is korántsem biztos, hogy most a valóságos gyanúsított került a középpontba.

Trepováról annyit írnak orosz források, hogy 2022 februárjában részt vett az akkori háborúellenes megmozdulásokon, amelyek egyikén őrizetbe is vették.

A Doneckhez közeli Makejevkában Makszim Fomin néven született Tatarszkijnak – aki 2014 után részt vett a szeparatisták oldalán a kelet-ukrajnai harcokban, most pedig teljes mellszélességgel támogatta az orosz inváziót – több mint félmillió követője volt a közösségi médiában. (via Meduza)