Több mint harmincezer felett a sérült vagy halott Wagner zsoldosok száma

háború
február 18., 07:55
comments 6

Hatalmas veszteségek érték az orosz-ukrán háborúban harcoló Wagner zsoldoshadsereget az utóbbi hetekben John Kirby, a Fehér Ház biztonságpolitikai szóvivője szerint. Az Egyesült Államok információi alapján nagyjából kilencezer Wagner zsoldos halhatott meg eddig, több mint húszezren pedig megsebesültek.

photo_camera A Wagner Group irodája előtt. Fotó: OLGA MALTSEVA/AFP

Az orosz-ukrán háború kitörése előtt elitnek számító Wagner Csoport szeptember óta legalább a négyszeresére nőtt (bár decemberben brit tisztviselők még csak húszezerre tippelték a hadsereg létszámát), miután börtönökből kezdtek el katonákat toborozni a hadseregbe. Ezzel a csoport ütőképessége jelentősen csökkent.

Arról is lehetett hallani, hogy a kiképzetlen rabokat kvázi golyófogóként használták a harcokban. A raboknak fél évet kellett szolgálniuk a fronton, aki viszont visszavonulna, átállna vagy megtagadná a parancsot, halálbüntetést kap, ezt láthatóan komolyan veszik a Wagnernél. A kegyelmet kapott, és a háborút túlélt elítéltek - köztük gyilkosokkal, drogkereskedőkkel, bántalmazókkal - az utóbbi hetekben kezdtek el visszaszállingózni Oroszországba. A börtönökből toborzást épp a múlt héten állította le a Putyin szakácsaként is emlegetett orosz oligarcha, Jevgenyij Prigozsin, aki szeptember végén felvállalta, hogy ő áll a zsoldoshadsereg mögött.

A Wagner katonáit főleg Bahmut városa környékén vetették be, ahol az ukránok szerint az oroszok nem nagyon vették a fáradtságot a holttestek eltakarítására - a bahmuti pokolról itt olvashatnak bővebben. Bár az oroszoknak hónapok alatt sikerült előre haladniuk a városban, Kirby szerint nem valószínű, hogy sikerül tovább nyomulniuk. A biztonságpolitikai szóvivő szerint a város katonai-stratégiai fontossága is megkérdőjelezhető. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.