A Wagner zsoldos hadsereg alapítója nyíltan elismerte, hogy ő alapította azt

háború
2022 szeptember 26., 13:22
comments 3

„Magam tisztítottam meg a régi fegyvereket, magam válogattam ki a golyóálló mellényeket, és kerestem fel azokat a szakembereket, akik ebben tudtak segíteni. Abban a pillanatban, 2014. május 1-jén született meg a hazafiak egy csoportja, amelyet később Wagner-zászlóaljnak neveztek el" – írja Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember a saját cége, a Concord Management and Consulting oldalán egy közleményben. Ezzel hivatalosan is elismeri azt, ami egy ideje nyílt titok volt: ő alapította azt a zsoldos hadsereget, ami nyolc év alatt kétes hírnevet szerzett magának a világ különböző konfliktusaiban.

Jevgenyij Prigozsin, a Putyin séfjeként is emlegetett bűnöző, a Wagner zsoldoshadsereg főnöke Vlagyimir Putyinnal 2010-ben Szentpéterváron.
photo_camera Jevgenyij Prigozsin Vlagyimir Putyinnal 2010-ben Szentpéterváron. Fotó: Alekszej Druzsinyin/AFP

A Concord egy luxuséttermeket üzemeltető és catering szolgáltató cég, amely mindenféle állami megrendeléseken nőtt nagyra. Prigozsint „Putyin séfjének” is hívják emiatt. Most azt írja, az oroszok által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok ügye miatt döntött úgy, hogy vagyonát egy erőszakszervezet létrehozására fordítja.

„Büszke vagyok arra, hogy meg tudtam védeni a jogukat ahhoz, hogy megvédjék a saját hazájuk érdekeit” – írja erről.

Ez a beismerés azért különösen érdekes, mert Prigozsin korábban több lapot is beperelt, amikor azok a Wagnerhez kapcsolódó kötődéseit firtatták. Most egyenesen azt mondja, a Wagner katonái „hősök”, akik Ukrajnában, Szíriában és más arab, afrikai és latin-amerikai országokban harcoltak.

A zsoldos hadsereget többször vádolták már azzal, hogy emberi jogi visszaéléseket követtek el szerte a világon. Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Mozambikban is tártak fel ilyen eseteket.

A csoport feltételezett társalapítója, Dmitrij Utkin kapcsolatban áll az orosz szélsőjobboldallal, és úgy tartják, hogy a hadsereget azért nevezték el Wagnernek, mert ő volt Hitler kedvenc zeneszerzője. Az Egyesült Államok és az EU korábban szankciókat rendelt el Prigozsin és Utkin ellen is a Wagnerben játszott szerepük miatt.

A csoport katonái ott vannak most is Ukrajnában. Legutóbb akkor lehetett hallani róluk, amikor orosz börtönökben toboroztak a foglyok között. Egyikük aztán el is mesélte, mi történt vele a Wagner tagjaként. Rácz András augusztus végén hosszan írt a zsoldos sereg ukrán szerepvállalásáról a 444-en.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.