Videón meséli el a Wagner által frontra vitt orosz rab, hogy hogyan került Ukrajnába

külföld
2022 szeptember 17., 07:45
comments 5

A független orosz lap, a Meduza beszámolója szerint az elmúlt hónapokban a Wagner-csoport képviselői legalább 20 orosz börtönt kerestek fel, ahonnan elítélteket toboroztak az ukrajnai frontra. A rabok bevetése azután kapott a napokban nagyobb nyilvánosságot, hogy kiszivárgott egy videó, amin a Wagner mögött álló orosz oligarcha, Jevgenyij Prigozsin egy börtön udvarán kínálta fel a csatlakozás lehetőségét az elítélteknek. (A Wagner-csoportról nemrég Rácz András írt hosszabban a 444-re.)

Szeptember 15-én aztán egy ukrán újságíró, Jurij Butuszov tett közzé egy videót, amin egy Jevgenyij Nyuzsin nevű férfi beszél arról, hogy egy orosz börtönből hogyan került az ukrán frontra, majd onnan hogyan került ukrán katonák fogságába.

link Forrás

A videón a férfi arról beszél, hogy Rjazany városában volt börtönben. Ezt később megerősítette az iStories oknyomozó portálnak egy börtönbeli forrás, aki közölte, hogy Jevgenyij valóban ott raboskodott korábban.

Elmondása szerint elsőnek 1999-ben került börtönbe, amikor volt egy összecsapás, melyben muszáj volt lőnie. Egy férfit megölt, egy másikat megsebesített, 24 évet kapott. Ezt később megtoldották még négy évvel egy sikertelen szökési kísérlet után. Beszámolója szerint júliusban jelent meg a börtönben Prigozsin: a Kreml-közeli oligarcha helikopterrel érkezett, és kiterelték elé a rabokat, akiknek elmondta, hogy megválthatják a szabadságukat, ha harcolni fognak. Fizetést is ígértek nekik, 100 ezer rubelt, azaz mai árfolyamon mintegy 670 ezer forintot, ha pedig elesnek, a családjuk ötmillió rubeles kártérítést, azaz több mint 30 millió forintot kapnának. Prigozsin arról beszélt a beszámoló szerint, hogy a hazájuk veszélyben van, és ezért van szükség rájuk.

A börtönből 92 rab csatlakozott. Prigozsin augusztusban visszatért, Nyuzsin ekkor tudta meg, hogy nem az orosz haderő, hanem a Wagner tagjaként mennek majd a frontra. Helikopterrel vitték el őket az ukrajnai Luhanszkba, ahol egyhetes kiképzésen estek át.

Arra a kérdésre, hogy mi volt a feladatuk, a férfi azt mondta, hogy gyakorlatilag ágyútölteléknek szánták őket. És ha nem követték az utasításokat vagy valamit rosszul csináltak, semlegesítették, azaz lelőtték őket. Be is számolt ilyen esetekről, amikor valakit azért lőttek le, mert visszabeszélt a kiképzőnek.

Szeptember 2-án következett az első bevetés: 17 másik rabbal együtt egy településre vezényelték őket, ahol halott és sérült orosz katonákat kellett felkutatniuk. Éjszaka dolgoztak, nappal, amikor tüzérségi támadás alatt állt a város, várakoztak.

A férfit szeptember 4-én fogták el az ukránok, de mint a videóban elmondja, már korábban eldöntötte, hogy fel fogja adni magát. Ukrajnában, a táborukban várva telefonon hozzáfért az internethez, Youtube-on nézhetett tévéadásokat. Elmondása szerint az ukránok oldalán akar harcolni, mert nem az ukránok támadtak rá Oroszországra, hanem Putyin Ukrajnára, és neki is élnek rokonai az országban.

Az iStories megjegyzi, hogy ez már a második eset, amikor a Wagner-csoport által toborzott rab kerül ukrán fogságba: egy ukrán újságíró korábban már közzé tett egy másik videót, melyen egy férfi nagyon hasonló tapasztalatokról számolt be.

A börtönudvaros kiszivárgott videó után Jevgenyij Prigozsin a közösségi oldalán reagált a rabok toborzására, és arról írt, hogy mindenki, aki nem akarja, hogy rabok harcoljanak, az küldje inkább a gyerekét a frontra. „Vagy zsoldosok és elítéltek, vagy a gyerekeitek. Döntsétek el ti” – írta erről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.