Újabb 19 év börtönre ítélték Alekszej Navalnijt

oroszország
2023 augusztus 04., 14:35

Újabb 19 évnyi börtönre ítélték Alekszej Navalnijt a tárgyaláson, amelyet azon a büntetőtelepen tartottak, ahol 2021 januárja óta fogva tartják. Az ellenzéki vezetőt szélsőségesek szervezésével, finanszírozásával, kiskorúak veszélyeztetésével és a nácizmus rehabilitálásával vádolták és találták most bűnösnek.

Az eljárást zárt ajtók mögött tartották a Moszkvától 240 kilométerre keletre fekvő Melekhovo 6. számú büntetőtelep börtönének egyik termében.

Ez az egy kép jelent meg a képügynökségeknél a tárgyalásról.
photo_camera Ez az egy kép jelent meg a képügynökségeknél a tárgyalásról. Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

Az orosz államügyészek 20 év börtönbüntetést kértek Navalnijra és azt kérték, hogy egy még szigorúbb „különleges rezsimű kolóniában" kelljen letöltenie azt. Az ilyen börtönöket általában Oroszország legveszélyesebb bűnözői számára tartják fenn.

Navalnij egy nappal az ítélethirdetés előtt üzent a börtönből. Azt mondta, hosszú, a sztálinista időkből ismert büntetésre számít.

„Amikor meghozzák az ítéletet, kérem, csak egyetlen dologra gondoljanak. Arra, hogyan tudnak személyesen ellenállni. Hogyan tudják megállítani a Kreml gazembereit, akik elpusztítják az országunkat és a jövőnket. Mérlegeljék a kockázatokat és körülményeket, majd gondolják át, mit tehetnek" - üzente követőinek.

Hivatalosan egy moszkvai bíróság tárgyalta az ügyét, a valóságban azonban a börtönben tartották meg az ítélethirdetést. A hatóságok ezzel minden bizonnyal a nyilvánosságot szerették volna elkerülni. Arról sem készült sem video-, sem hangfelvétel, amikor két hete elmondta az utolsó vallomását.

Navalnij 2021 januárja óta ül börtönben, ahol 11 és fél éves büntetését tölti feltételes szabadlábra helyezés megsértése, csalás és a bíróság megsértése miatt. Erre jön rá a most kapott 19 év. Ám azt mondja, további vádak is felmerülhetnek ellene a jövőben. A nyomozók közölték vele, hogy terrorizmus vádjával újabb tárgyalásra számíthat hamarosan.

(BBC)