Hosszú lista jelenhet meg Jeffrey Epstein bűntársairól és áldozatairól

külföld
2023 december 20., 06:50

Az elítélt szexuális bűnöző, Jeffrey Epsteinnel kapcsolatba hozott 170 fő névsora kerülhet nyilvánosságra január elsejével egy bírósági döntés alapján. A listán szereplő személyek január 1-ig kaptak időt, hogy fellebbezzenek a nevük megjelentetése ellen, írja a BBC.

Ghislaine Maxwell és Jeffrey Epstein
photo_camera Ghislaine Maxwell és Jeffrey Epstein Fotó: LAURA CAVANAUGH, HANDOUT/AFP

A listán egyaránt szerepelhetnek Epstein volt bűntársai, áldozatai, valamint az ügyekben elvileg ártatlan kapcsolatai is, írja az ABC. A listán szereplő emberek személyazonosságát a Virginia Giuffre által Epstein, és munkatársa, Ghislaine Maxwell ellen indított per alapján hozzák nyilvánosságra. Maxwell, akit a londoni közösségi élet prominens tagjaként emlegettek, jelenleg 20 éves börtönbüntetését tölti, mert tizenéves lányokat csábított Jeffrey Epstein körébe, hogy az szexuálisan visszaélhessen velük.

A nyilvánosságra hozandó nevek közül többet már a média korábban azonosított, illetve a nevek egy része előkerült Maxwell büntetőperében is. Az ítéletet hozó bíróság szerint sokaknak nem volt kifogásuk a dokumentum nyilvánosságra hozatala ellen.

Tavaly York hercege, András herceg milliókat fizetett Giuffre-nak, ezzel rendezve az ellene indított pert, mely szerint a herceg szexuálisan zaklatta őt 17 éves korában. András herceg tagadta a vádakat, és azt állította, soha nem találkozott Giuffre-al.

Az Egyesült Államok kongresszusában republikánus képviselők szorgalmazzák Epstein magánrepülőjének repülési naplójának nyilvánosságra hozatalát is.

A 2008-ban kiskorúak prostitúcióra való felbujtása miatt elítélt Epstein az üzleti és a politikai világ legmagasabb köreiben mozgott. A milliomos 2019-ben halt meg börtönben. Halálát a New York-i orvosszakértő öngyilkosságnak minősítette.

link Forrás