Több millió dolláros korrupciós botrányba remegett bele a japán kormány

külföld
2023 december 22., 08:11

Az elmúlt két hétben a japán kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) négy minisztere is lemondott, Fumio Kisida miniszterelnöknek pedig küzdenie kell a talpon maradásért: a népszerűsége 17 százalékra zuhant vissza, írja a BBC. Egyesek kormányváltásban is reménykednek, de elemzők emlékeztetnek, hogy az LDP 1955 óta szinte megszakítás nélkül vezeti Japánt – a lakosságban még mindig erősen él a Japán Demokrata Párt 2009–2012-es kormányzása és a fukusimai tragédia emléke.

photo_camera A tokiói kerületi ügyészség különleges nyomozócsoportjának tagjai az egyik LDP-frakció, a Shisuikai irodája felé tartanak Tokióban, 2023. december 19-én Fotó: NANAKO SUDO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A párt Abe Sindzóról, a tavaly nyáron meggyilkolt egykori miniszterelnökről elnevezett frakcióját azzal vádolják, hogy a pártfinanszírozási jelentésekben elfelejtettek megemlíteni minimum ötszázmillió jent (azaz 3,5 millió dollárt). Ezt valószínűleg csúszópénzként osztották tovább politikai támogatottságuk fenntartásához. Az ügyészség büntetőjogi vizsgálatot indított, több képviselőt kihallgattak. Bár a miniszterelnök nem tagja se az Abe, se a másik gyanúsított frakciónak, az ügyészek kedden közölték, hogy az ő csoportja ellen is nyomoznak. Kisidát konkrétan nem gyanúsítják bűncselekménnyel, ő maga gyorsan ki is lépett frakciójából, és ígéretet tett a politika megtisztítására.

A BBC cikke szerint Japánban gyakori, hogy politikusok adománygyűjtési rendezvényeket tartanak, ahol a befolyt bevétel egy részét zsebre vágják, hogy aztán visszaoszthassák. A csúszópénzt politikai hálózatuk fenntartására vagy növelésére használják, ami a japán politikában a lapnak nyilatkozó szakértő szerint általános gyakorlat. „Ahhoz, hogy Japánban megőrizd a képviselői pozíciódat, gyakran gondoskodnod kell a haverokról, akik támogatnak téged prefektúrádban, a városokban vagy falvakban” – mondta Seijiro Takeshita, a Shizuoka Egyetem menedzsment- és informatikaprofesszora.

Bár jelenleg a kormány támogatottsága a Kisida hatalomba lépése óta sorra kitörő botrányok miatt 10 éves mélyponton van, az ellenzéknek nem sok esélyt adnak az elemzők. Általános választások elvileg csak 2025-ben lesznek Japánban.