Négy miniszter is belebukott a japán kormánypárt korrupciós botrányába

sci-fi
2023 december 14., 14:31

Lemondott a japán kormány négy tagja, köztük a kormányszóvivő csütörtökön a kormánypárt legnagyobb frakciójának korrupciós botránya miatt.

A Liberális Demokrata Párt (LDP), Abe Sindzóról elnevezett legnagyobb frakcióját azzal vádolják, hogy a pártfinanszírozási jelentésekben nem szerepeltetett mintegy ötszázmillió jent (3,5 millió dollár), amivel valószínűleg csúszópénzkasszát működtettek. Az ügyészség büntetőjogi vizsgálatot indított, és több képviselőt is kihallgatnak.

Kedden Macuno Hirokazu kabinetfőtitkár/kormányszóvivő, Nisimura Jaszutosi gazdasági miniszter, Mijasita Icsiró mezőgazdasági miniszter és Szuzuki Dzsundzsi belügyminiszter nyújtották be a lemondásukat. Mellettük öt magas rangú miniszterhelyettes és egy parlamenti miniszterhelyettes is kilépett a frakcióból.

Kisida Fumio japán miniszterelnök
photo_camera Kisida Fumio miniszterelnök Fotó: YOSHINOBU GOTO/The Yomiuri Shimbun via AFP

A nyomozók már a jövő héttől elkezdik a képviselők irodáiban a bizonyítékok felkutatását - közölte az NTV televízió. A jelentések szerint a nyomozás kiterjed más LDP-frakciók - köztük a múlt hétig Kisida Fumio miniszterelnök által vezetett frakció - érintettségére is.

A lemondások miatt a kormánypárt, az LDP abba a szokatlan helyzetbe került, hogy a legnagyobb frakciója nem képviselteti magát a kabinetben.

Bár 1955 óta szinte megszakítás nélkül az LDP volt kormányon, 2012 óta először esett 30 százalék alá a népszerűségük. A szavazók főleg a magas infláció és a miniszterelnök korábbi botrányai miatt ábrándultak ki. A Kisida-kormány támogatottsága a Jiji Press csütörtökön közzétett felmérése alapján az előző hónaphoz képest 4,2 ponttal 17,1 százalékra esett decemberben. (BBC/MTI)