Kirúgták a japán miniszterelnök fiát, miután bulikat tartott a miniszterelnöki rezidencián

külföld
2023 május 30., 05:11

Kisida Fumio japán miniszterelnök legidősebb fiáról olyan fotók kerültek elő, amiken a hivatalos miniszterelnöki rezidencia vörös szőnyeggel borított lépcsőjén pózolnak és fekszenek barátaival az újonnan kinevezett kabinetfőnökök csoportképeit imitálva. A tavaly december 30-án tartott bulin olyan fotók is készültek, amin vendégei egy pódiumon állnak, mintha sajtótájékoztatót tartanának.

link Forrás

A japánok természetesen felháborodtak, hogy a hivatalos miniszterelnöki rezidenciát magánpartikra használták, emiatt a miniszterelnök fiának most le kell mondania politikai ügyekért felelős titkári pozíciójáról.

link Forrás

Kisida hétfő este jelentette be, hogy miután Kisida Sotaro „tettei nem voltak megfelelőek”, így „leváltják és felelősségre vonják” egy másik, a miniszterelnökségben dolgozó titkárral együtt, aki szintén ott volt a bulin.

A Guardian azt írja, nem először fordult elő, hogy a japán miniszterelnök fia visszaélt hivatalos pozíciójával. Korábban már megrovásban részesült, amiért a követség autóival ment városnézésre Nagy-Britanniában és Franciaországban, illetve ajándékokat vásárolt a kabinet tagjainak egy londoni luxusáruházban, amikor apját kísérte el az utazásokra.

A miniszterelnök 2022 októberében nevezte ki fiát politikai ügyekért felelős titkárnak, emiatt már akkor is nepotizmussal vádolták. Kisida Sotaro korábban apja magántitkáraként dolgozott. (Guardian)