Abe Sinzó halála megmutatta, hogy mekkora a befolyása egy vallási szektának a japán politikára

külföld
2022 augusztus 14., 14:31
comments 1

Kisida Fumio japán miniszterelnök a hét közepén bejelentette, hogy átalakítja a kormányát, és több miniszterét eltávolította posztjáról. A válságot Abe Sinzó meggyilkolása és a merénylet utórezgései okozták. A volt miniszterelnököt július 7-én, egy kampányrendezvényen támadta meg egy férfi. A politikus a nyakán és a kulcscsontján sebesült meg, kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.

Mivel a merénylő már az első kihallgatásán beismerő vallomást tett, gyorsan kiderült, hogy azért végzett a politikussal, mert úgy vélte, az ő felelőssége is, hogy a családjuk csődbe ment. Az anyja ugyanis a Mooniesnak is nevezett vallási csoport tagja volt, és a szektának adományozta a teljes családi vagyont. A gyilkos, a 41 éves Jamagami Tecuja úgy vélte, Abe támogatta a szervezet tevékenységét Japánban, ezzel közvetve hozzájárult családja elszegényedéséhez.

Abu Sinzó részt vesz a Liberális Demokrata Párt jelöltjének kampányrendezvényén 2022. július 6-án, Tokióban.
photo_camera Abe Sinzó részt vesz a Liberális Demokrata Párt jelöltjének kampányrendezvényén 2022. július 6-án Tokióban Fotó: Josikazu Cuno/AFP

Abe különösebben nem is rejtegette, hogy valamennyire támogatja az egyházat, bár azt sosem ismerte el, hogy bármilyen módon befolyásolták volna politikai tevékenységét. Halála azonban a felszínre hozott egy régi problémát: kiderült, hogy az egyház politikusokkal ápolt kapcsolata sokkal mélyebb és aggasztóbb, mint eddig gondolták.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.