Abe Sinzó halála megmutatta, hogy mekkora a befolyása egy vallási szektának a japán politikára

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
augusztus 14., 14:31
comments 1

Kisida Fumio japán miniszterelnök a hét közepén bejelentette, hogy átalakítja a kormányát, és több miniszterét eltávolította posztjáról. A válságot Abe Sinzó meggyilkolása és a merénylet utórezgései okozták. A volt miniszterelnököt július 7-én, egy kampányrendezvényen támadta meg egy férfi. A politikus a nyakán és a kulcscsontján sebesült meg, kórházba szállították, de nem tudták megmenteni az életét.

Mivel a merénylő már az első kihallgatásán beismerő vallomást tett, gyorsan kiderült, hogy azért végzett a politikussal, mert úgy vélte, az ő felelőssége is, hogy a családjuk csődbe ment. Az anyja ugyanis a Mooniesnak is nevezett vallási csoport tagja volt, és a szektának adományozta a teljes családi vagyont. A gyilkos, a 41 éves Jamagami Tecuja úgy vélte, Abe támogatta a szervezet tevékenységét Japánban, ezzel közvetve hozzájárult családja elszegényedéséhez.

photo_camera Abe Sinzó részt vesz a Liberális Demokrata Párt jelöltjének kampányrendezvényén 2022. július 6-án Tokióban Fotó: Josikazu Cuno/AFP

Abe különösebben nem is rejtegette, hogy valamennyire támogatja az egyházat, bár azt sosem ismerte el, hogy bármilyen módon befolyásolták volna politikai tevékenységét. Halála azonban a felszínre hozott egy régi problémát: kiderült, hogy az egyház politikusokkal ápolt kapcsolata sokkal mélyebb és aggasztóbb, mint eddig gondolták.

Vásárolj előfizetést most féláron!

Akár 1000 forint alatt csatlakozhatsz, és olvashatod valamennyi cikkünket.

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt