Holt lelkek: szabálytalanságokat találtak Putyin békepárti kihívójánál a hatóságok

külföld
február 02., 16:25

Bambán bámul a Kreml, Putyint és csapatát megdöbbentette a háborúellenes ellenjelölt felemelkedése - írtuk szerdai háttércikkünkben. Borisz Nagyezsgyin szinte a semmiből jött, de miután felsorakozott mögötte az igazi ellenzék, a népszerűsége kilőtt. Úgy néz ki, ő maga is kezdi komolyan venni a harcot, a kérdés az, hogy mikor és hogyan állítja meg a hatalom, és hogy ez milyen következményekkel járhat a mai Oroszországban - vetette fel akkor Gazda Albert.

Nem okozott tehát nagy meglepetést, hogy két napra rá az orosz központi választási bizottság szabálytalanságokat talált Nagyezsgyin támogató aláírásainak listájában, és a választási bizottság rögtön kétségbe vonta a jelölt tisztességét.

Borisz Nagyezsgyin leadja az aláírásait Moszkvában 2024. január 31-én.
photo_camera Hozza a listáját Fotó: Vera Savina/AFP

Ahhoz, hogy a Polgári Kezdeményezés párt jelöltje, a 60 éves Nagyezsgyin felkerüljön a március 15-17. között rendezendő oroszországi elnökválasztás szavazólapjára, a központi választási bizottságnak jóvá kell hagynia az általa összegyűjtött, több mint 100 ezer támogató aláírást tartalmazó listát.

A bizottság pénteki ülését követően Nyikolaj Bulajev elnökhelyettes közölte, hogy a Putyin ellen induló két elnökjelölt-aspiráns támogatói listáin elhunyt személyek nevei is szerepelnek. Szerinte az a tény, hogy az illetékesek „több tucat olyan ember nevére bukkantak”, akik már „nincsenek az élők sorában”, kérdéseket vet fel az aláírásgyűjtőknek és maguknak a jelölteknek a tisztességességével kapcsolatban. A bizottság közölte, hogy Nagyezsgyin és a másik elnökjelölt, a kommunista Szergej Malinkovics listáit vizsgálják, az eredményt hétfőn fogják bemutatni, az aspiránsokat pedig találkozóra hívták.

Nagyezsgyin visszautasította a vádakat, és a hidegben hosszan sorban álló támogatói képeit posztolta. „Te és én vagyunk a legélőbbek az élők közül. Ha valaki azt képzeli, hogy holt lelkeket lát az aláíráslistáimon - nos, barátaim, ez a kérdés nem nekem szól. Erre inkább az egyháznak, vagy egy ördögűzőnek kell válaszolnia” - mondta Gogol klasszikusára, a Holt lelkekre utalva az elnökjelölt, aki egyelőre szabadlábon és életben van. Ami nem csekélység, tekintve Putyin korábbi kihívóinak sorsát, illetve a háború ellen felszólalni merészelők elleni fellépés durvaságát.

(Reuters, MTI)