Karsai Péter: „Bizakodóak voltunk, amikor beadtuk a népszavazási kezdeményezést”

belföld
február 02., 08:50

„Bizakodóak voltunk, amikor beadtuk a népszavazási kezdeményezést, mert azt láttuk, hogy az eutanázia kapcsán széles társadalmi támogatás, vita alakult ki. Mindenki erről beszélt a villamoson, a piacon, tényleg mindenhol” - nyilatkozta a 444-nek Karsai Péter, az ALS-ben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász öccse.

Csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy nem lehet népszavazást tartani az eutanáziáról, mert ha az igenek győznének, az sértené az Alaptörvényt. Karsai Péter a következő két kérdést nyújtotta be a bizottságnak:

  1. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek és az állapotukban nem várható javulás?
  2. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?

A bizottság elnöke, Sasvári Róbert arra hivatkozva utasította vissza a kérelmet, hogy a kérdések nem általában az eutanáziáról szólnak, hanem kifejezetten az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról. Azt mondta, a kérdés a jogalkotásra irányul, ezért azt kell vizsgálniuk, hogy módosítható-e a Btk. az Alaptörvény sérelme nélkül. Szerinte az igenek többségével végződő népszavazás olyan szabály meghozatalára kötelezné a jogalkotót, ami sértené az Alaptörvényt, amit így módosítani kellene, ez viszont tiltja annak hitelesítését.

Karsai Dániel Facebook-posztban számolt be szerdán arról, hogy a népszavazásról szóló vitán nem lehet ott egy kisebb egészségügyi beavatkozás miatt, jelenleg is kórházban lábadozik. Ezért az öccsét, Karsai Pétert kérdeztük a döntésről.

„Azért szerettünk volna népszavazást kezdeményezni, hogy ezzel demonstráljuk, hogy ez mindenki ügye és nem csak Danié. Dani kért meg rá decemberben, hogy adjuk be, és akkor a jogászainkkal közösen fogalmaztuk meg a kérdéseket” - mondja.

Karsai Péter azt gondolta, hogy át fog menni a bizottságon a kezdeményezés „de sajnos nem így lett”. Elmondása szerint abban biztosak voltak, hogy jogilag helyesen van megfogalmazva a szöveg, a közérthetőségi kritériumnak viszont szerinte nem könnyű megfelelni, mert nehezen körülhatárolható, hogy mi az, ami közérthető, és mi az, ami nem.

Karsai Péter azt mondja, hogy ő és a testvére is igyekeznek szakmai szemmel állni a bizottság döntéséhez, de azt is kijelentette, hogy nem adják fel, mennek tovább. Azt viszont még nem tudta megmondani, hogy ez pontosan mit takar majd, a jogászokkal fogják átbeszélni. Szerinte az sem kizárt, hogy a Kúriára viszik tovább az ügyet.

Karsai Péter szerint az aktív eutanázia egy mindenkit érintő probléma, és nem lehet csak a jog, a büntetőtörvénykönyv és az alkotmány alapján értelmezni. Véleménye szerint nagyon jogi szempontú ez a vita, pedig szerinte a törvényhozóknak az is lenne a feladata, hogy élhetőbbé tegyék az emberek életét.