Hosszú évek óta először halt bele valaki kanyaróba Írországban

Egészségügy
február 08., 12:27

Kanyaróban halt meg egy felnőtt férfi az írországi Dublin és Midlands régióban - ő a betegség első regisztrált halálos áldozata Írországban az elmúlt években. Az Egyesült Királyságban és Európa-szerte emelkedő esetszámra figyelmeztetnek.

Január végén az Egészségügyi Világszervezetre hivatkozva írtuk meg, hogy tavaly harmincszorosára nőtt a kanyarós megbetegedések száma Európában: míg 2022-ben mindössze 941 esetet regisztráltak, 2023-ban már több mint harmincezret.

A világszervezet meggyőződése, hogy a drasztikus növekedés hátterében az áll, hogy a koronavírus-járvány óta kevesebb gyereket oltanak be kanyaró ellen. Csak az Egyesült Királyságban például mintegy 3,4 millió tizenhat év alatti gyerek nem kapta meg a kanyaró elleni védőoltást, ezért potenciálisan ki vannak téve a fertőzésnek. A betegség terjedésének megakadályozásához a lakosság kilencvenöt százalékának átoltottságára lenne szükség.

Bár a kanyaró elsősorban gyerekekre veszélyes, bármilyen életkorban járhat súlyos szövődményekkel: a betegség gyakran magas lázzal és kiütésekkel kezdődik, ami általában tíz napon belül elmúlik, de súlyos esetben tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, vakság és görcsrohamok is kialakulhatnak.

(BBC)