Az orosz köztévé mindent megtett, hogy jelentéktelenítse Navalnij halálát

külföld
február 17., 06:28

Lassan és mellékesen számolt be az orosz köztévé Alekszej Navalnij pénteki haláláról.

A két legnézettebb állami csatorna, az Egyes Csatorna és a Rossiya 1 45 perccel és 1 órával a hivatalos bejelentés után adott először hírt az ellenzéki politikus haláláról. A tudósításokból azonban nem derült ki, hogy ki volt Navalnij valójában, és miért ült börtönben.

Az egyik beszámoló még a politikus teljes nevét sem említette, csupán Navalnijként hivatkoztak a politikusra. Annak ellenére, hogy a nézőknek azt mondták, halálát a legalaposabb módon vizsgálják majd ki.

Alexszej Navalnij egy moszkvai tüntetésen 2020-ban
photo_camera Alexszej Navalnij egy moszkvai tüntetésen 2020-ban Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

Ugyan egy liberális politikus a köztévé másik csatornáján megpróbálta részvétét kifejezni Navalnij halála miatt, a műsorvezető viszont közbevágott, és arra kérte, hogy maradjon az előre megbeszélt témánál.

Navalnij, a legismertebb orosz ellenzéki 47 éves korában, a börtönben vesztette életét. A reggeli séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét, és meghalt. Halálának pontos okát még nem hozták nyilvánosságra.

Navalnijt 2020-ban novicsok idegméreggel mérgezték meg. A Kreml gyilkossági kísérletét túlélte, 2021 januárjában azonban a figyelmeztetések ellenére visszatért Oroszországba, ahol börtönbe zárták.

(via BBC)