A szorongó, korrupt hatalom hősies ellenfele saját gyilkosa után nyomoz

FILM
2022 április 29., 18:29
Alekszej Navalnij hazaindul Moszkvába 2021. januárjában
photo_camera Alekszej Navalnij hazaindul Moszkvába 2021 januárjában. Fotó: BIDF

Vlagyimir Putyin leszámolt már néhány politikai ellenfelével az elmúlt húsz évben, de Alekszej Navalnijjal sokáig mintha nem tudott volna mihez kezdeni – alighanem azért sem, mert ő már új politikusgeneráció tagja, és kommunikációs eszközei is a fiatalabb korosztályokhoz szólnak. Navalnij népszerűségét hangzatos ideológiák helyett profin fényelt riportoknak, korrupciós terepmunkának, nagy hatású showműsoroknak köszönheti, amiket éveken át tízmilliók követtek a Youtube-on. Egyszerre őrülten vakmerő, elegáns és olykor humoros is – mindenben ellentéte és ellensége Vlagyimir Putyinnak.

Az egykori blogger karaktere simán ki tudna tölteni egy egész estés dokumentumfilmet is, Daniel Roher viszont ambiciózusabb volt ennél: a kanadai rendező filmje, a Navalnij nem egyszerűen az ellenállóról, hanem egy gyilkossági kísérlet felderítéséről szól, amit maga az áldozat vezet. Roher a Navalnij elleni merénylet történetén keresztül mutatja be Putyin Oroszországát, a modern adatújságírás erejét, és a magukat félelmetesnek mutató autoriter rendszerek kicsinyességét és sebezhetőségét. És ha túl nagy távolságot nem is tart a főszereplőtől, kritikátlannak sem mondható, különösen tekintettel Navalnij szélsőjobboldali-nacionalista kapcsolataira.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.