A szorongó, korrupt hatalom hősies ellenfele saját gyilkosa után nyomoz

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
április 29., péntek 18:29
1
Alekszej Navalnij hazaindul Moszkvába 2021 januárjában. Fotó: BIDF

Vlagyimir Putyin leszámolt már néhány politikai ellenfelével az elmúlt húsz évben, de Alekszej Navalnijjal sokáig mintha nem tudott volna mihez kezdeni – alighanem azért sem, mert ő már új politikusgeneráció tagja, és kommunikációs eszközei is a fiatalabb korosztályokhoz szólnak. Navalnij népszerűségét hangzatos ideológiák helyett profin fényelt riportoknak, korrupciós terepmunkának, nagy hatású showműsoroknak köszönheti, amiket éveken át tízmilliók követtek a Youtube-on. Egyszerre őrülten vakmerő, elegáns és olykor humoros is – mindenben ellentéte és ellensége Vlagyimir Putyinnak.

Az egykori blogger karaktere simán ki tudna tölteni egy egész estés dokumentumfilmet is, Daniel Roher viszont ambiciózusabb volt ennél: a kanadai rendező filmje, a Navalnij nem egyszerűen az ellenállóról, hanem egy gyilkossági kísérlet felderítéséről szól, amit maga az áldozat vezet. Roher a Navalnij elleni merénylet történetén keresztül mutatja be Putyin Oroszországát, a modern adatújságírás erejét, és a magukat félelmetesnek mutató autoriter rendszerek kicsinyességét és sebezhetőségét. És ha túl nagy távolságot nem is tart a főszereplőtől, kritikátlannak sem mondható, különösen tekintettel Navalnij szélsőjobboldali-nacionalista kapcsolataira.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt