Zelenszkij ukrán katonákat küldött harcolni Szudánba

háború
március 06., 14:44

Katonákat vezényelt Szudánba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy az azóta felszámolt-átformált Wagner csoport által támogatott helyi lázadók ellen harcoljanak, költségesebbé téve ezáltal a háborút Oroszország számára, írja a Wall Street Journal. A lap elemzői szerint az orosz–ukrán háború így az afrikai kontinensre is kiterjed.

Afrika egyik legnagyobb országa lassan, de biztosan sodródott a puccskísérlet felől a brutális polgárháborúba: az ENSZ tavalyi becslései szerint a fegyveres konfliktus kirobbanása óta több százezer szudáni menekült el az országból, míg közel négyszázezren belső menekültek. Januárig a harcoknak legalább 15 ezer halálos áldozatuk és több tízezer sérültjük volt, köztük rengeteg civil.

Abdel-Fattáh al-Burháni és Volodimir Zelenszkij találkozója tavaly szeptemberben
photo_camera Abdel-Fattáh al-Burháni és Volodimir Zelenszkij találkozója tavaly szeptemberben Fotó: HANDOUT/AFP

Az ország 2019 óta de facto államfője, Abdel-Fattáh al-Burháni a lap ukrán és szudáni forrásai szerint titkos megállapodás keretében fegyvereket küldött Kijevnek, az ukrán hadsereg pedig partra szállt Szudánban, hogy részt vegyen a lázadók kiszorításában a fővárosból, Kartúmból.

Oroszország évek óta folytat aranybányászatot több afrikai országban, köztük Szudánban is. Az arany- és gyémántbányákban is érdekelt Wagner bányászati profitját a Politico tavaly egymilliárd dollár körülire becsülte.

A WSJ szerint az ukránok megjelenése a térségben merész vállalkozás, aminek a célja az orosz katonai és gazdasági műveletek megzavarása. Ukrajna ugyanakkor ezzel egy véres belső háborúba avatkozik be a szudáni kormány oldalán.