A kormány nem adja ki a kegyelmi döntések ellenjegyzéséről beszámoló adatokat

POLITIKA
március 11., 17:17

A K-Monitor közölte, hogy februárban közérdekű adatigényléssel kérte ki az Igazságügyi Minisztériumtól, hogy 2013 óta milyen jellegű kegyelmi kérvényeket ellenjegyzett az igazságügyi miniszter, de a minisztérium elutasította az adatok kiadását.

A K-Monitor nem magukat a kegyelmi határozatokat kérte el, hanem olyan, nagyrészt statisztikai adatokat, amik, bár anonimak, segítenek jobban megérteni az elnöki kegyelem intézményének és a miniszteri ellenjegyzés gyakorlatának működését. A 2013 és 2024 között a miniszter által ellenjegyzett államfői kegyelmi döntések listáját igényelték az alábbiak szerint:

  • Kegyelmi kérelem azonosítója / iktatószáma
  • Kegyelmi kérelem kelte
  • Kegyelmi eljárás hivatalból vagy kérelemre indult
  • Kegyelmi eljárás kérelmezője (Be. szerint meghatározott kategóriák szerint)
  • Kegyelmi eljárás elindítója (ügyészség vagy bíróság)
  • Kegyelmi döntés kelte
  • Miniszteri ellenjegyzés kelte
  • A büntetőeljárás mely szakaszában történt a kérelem elbírálása
  • A büntetőeljárás tárgyává tett cselekmény pontos leírása
  • A büntetőeljárás tárgyává tett cselekménynek a Btk. szerinti minősítése
  • Ítélethozatal esetén tényállást és a kiszabott büntetést vagy intézkedést
  • Amennyiben a kegyelmi döntéshez indoklás, feljegyzés készült, ennek az ismertetését

„A kérdésekből látható, hogy csupán két pont (cselekmény leírása, illetve feljegyzés - indoklás a kegyelmi döntéshez) érintett tartalmi adatokat, ugyanakkor álláspontunk szerint ezek is kiadhatóak lennének a személyes adatok nyilvánosságra hozatala nélkül” – írja a K-Monitor.

Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának akkori elnöke, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság ekkori elnöke és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke egy 2019-es konferencián.
photo_camera Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának akkori elnöke, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter, Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság ekkori elnöke és Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke egy 2019-es konferencián. Fotó: Botos Tamás/444

Az IM arra hivatkozott, hogy a kért adatok részben olyan technikai adatok, amik ismeretében érdemben csak olyan közérdekű adatokra vonhatna le következtetést, amiket az Igazságügyi Minisztérium a honlapján összesített formában közzétesz. Az IM azt is írta, hogy a Kúria egy korábbi döntése értelmében az adatigénylésben kért technikai adatszolgáltatás az Infotv. céljával ellentétes.

A K-Monitor szerint nehezen érthető, hogy a statisztikai adatközlés miért merül ki az ügyek számának publikálásában, hiszen ennél sokkal több információ rendelkezésre áll anélkül, hogy az érintettek személyiségi jogai sérülnének. A K-Monitor szerint a kormány még a meglévő kereteken belül sem szeretné, hogy a társadalom világosabb képet kapjon a kegyelmezés intézményének működéséről, pedig a kegyelmi botrány kirobbanása óta eltelt időszakban akár törvény is születhetett volna a kegyelmi döntések teljes nyilvánosságáról.