Közös tengeri hadgyakorlatot tart Kína, Oroszország és Irán az Ománi-öböl térségében

hadsereg
március 11., 18:56

Közös tengeri hadgyakorlatot tart Kína, Oroszország és Irán március 15-ig az Ománi-öböl térségében – jelentette be az orosz és a kínai védelmi minisztérium. „A gyakorlat célja a regionális tengeri biztonság közös fenntartása” – közölte a kínai védelmi tárca.

A közlés szerint Kína két, irányított rakéták kilövésére alkalmas hadihajót és egy szállítóhajót küld a „Tengeri Biztonsági Övezet-2024” fedőnevű gyakorlatra.

A közös hadgyakorlaton a haditengerészet és a légierő vesz részt – közölte az orosz védelmi minisztérium. Orosz részről a Csendes-óceáni Flotta hajói vannak jelen a flotta zászlóshajója, a Varjag rakétacirkáló vezetésével. Az orosz hajókhoz három iráni helikopter csatlakozik.

Iráni közlések szerint – amelyekről a Tasnim hírügynökség számot be – a gyakorlat célja a kalóztevékenység és a tengeri terrorizmus elleni küzdelem, továbbá humanitárius intézkedések, információcsere tengeri mentőakciók ügyében, operatív és taktikai tapasztalatcsere, illetve a tengeri gazdasági tevékenységek biztonságának kidolgozása.

Irán és Jemen között lefoglalt AK-47-esek egy amerikai hadihajón 2023. január 7-én.
photo_camera Irán és Jemen között lefoglalt AK-47-esek egy amerikai hadihajón 2023. január 7-én. Illusztráció: US Navy/AFP

Megfigyelőként a pakisztáni, a kazah, az azeri, az ománi, az indiai és a dél-afrikai haditengerészet küldöttei is részt vesznek.

A három ország már korábban is tartott közös hadgyakorlatot. Moszkva és Teherán az elmúlt években megerősítették gazdasági és katonai kapcsolataikat a mindkét országra kiszabott nyugati büntetőintézkedések miatt. (MTI)