Az iráni támadástól tartva Biden további támogatást ígért Izraelnek

külföld
április 11., 04:37

Kritikái ellenére Joe Biden amerikai elnök kitart Izrael támogatása mellett, miközben arról szólnak a hírek, hogy Teherán támadást indíthat a magas rangú iráni tisztviselők halálát okozó izraeli bombázás miatt, írja a BBC. „Mindent megteszünk, amit csak tudunk, hogy megvédjük Izrael biztonságát” – mondta.

photo_camera Fotó: DAWOUD ABO ALKAS/Anadolu via AFP

Szerdán Irán vezetője azt mondta, hogy a Damaszkuszban végrehajtott izraeli támadás egyenértékű egy Irán elleni támadással. „Amikor megtámadták a konzulátusunk területét, az olyan volt, mintha a mi területünket támadták volna meg. A gonosz rezsimet meg kell büntetni, és meg is fogjuk büntetni” – mondta Ali Hamenei ajatollah televíziós beszédében.

Az iráni konzulátus épülete elleni április 1-jei támadásban tizenhárom ember halt meg, köztük magas rangú iráni katonai vezetők. Izrael ugyan nem vállalta a felelősséget a támadásért, de a szakértők szerint ők állhatnak mögötte. A térségben lévő amerikai és izraeli erőket azóta magas készültségbe helyezték.

Joe Biden egyre többször bírálja Benjamin Netanjahu háborús politikáját, az amerikai elnök szerint tűzszünet kellene, hogy az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok biztonságosan bejussanak a Gázai övezetbe. A hét segélymunkás halálát okozó múlt heti izraeli dróntámadást pedig egyenesen felháborítónak nevezte.