Egy külföldi segélyszervezet munkatársai haltak meg Gázában

háború
április 02., 04:26

A World Central Kitchen (WCK) alapítója és séfje, José Andrés azt mondta, csapatából heten – ausztrál, lengyel, brit, palesztin és amerikai-kanadai kettős állampolgárok – haltak meg „az IDF légicsapásaiban” Gázában. A Hamász által vezetett gázai médiahivatal is Izraelt hibáztatta. A BBC azt írja, az állítólagos izraeli légicsapást nem lehetett függetlenül ellenőrizni. Az IDF, vagyis az izraeli hadsereg annyit közölt, hogy „alapos vizsgálatot” folytatnak.

photo_camera Fotó: ASHRAF AMRA/Anadolu via AFP

A Gázai övezet központjában lévő al-Aksza kórház egyik orvosa a BBC-nek azt mondta, hogy a segélyszervezetnek dolgozó négy ember és palesztin sofőrjük holttestét azután szállították a kórházba, hogy autójukat légicsapás érte Deir al-Balahnál. Úgy tudni, az áldozatok a WCK logójával ellátott golyóálló mellényt viseltek.

A WCK egyik kilőtt autója
photo_camera Fotó: ALI JADALLAH/Anadolu via AFP

A WCK alapítója, José Andrés Twitteren felszólította Izraelt, hogy vessen véget „ennek a válogatás nélküli gyilkolásnak”.

„Izraelnek abba kell hagynia a humanitárius segélyek korlátozását, abba kell hagynia a civilek és a segélymunkások megölését, és abba kell hagynia az élelmiszer fegyverként való felhasználását. Nem szabad több ártatlan életet elveszíteni. A béke az emberségünkkel kezdődik. Ennek most kell elkezdődnie.” (BBC)