Határváltozás Európa végein: Örményország enged az ősellenségnek, de a helyiek nem akarják ölbe tett kézzel várni az azerieket

külföld
április 24., 17:44

Blokáddal zárják le a főutat Örményországban az azeri határ közelében a helybéliek, megbénítva a forgalmat Grúzia felé. A napok óta tartó tiltakozás az az örmény-azeri határrendezésről szóló megállapodásnak szól, amit az örmény kormány sikerként, a dél-kaukázusi rendezés felé vezető fontos lépésként próbál tálalni. Ők azt hangsúlyozzák, hogy csakis az ősellenség Azerbajdzsánnal való megegyezéssel lehet elkerülni az újabb háborút, ennek az ára pedig az azeri feltételek elfogadása: első körben négy, határ menti örmény falut kell átadni Azerbajdzsánnak, de a menetrend szerint ezután újabb községek következnek.

A környékbeliek ezt kicsit máshogy látják: szerintük most a saját kormányuk hagyja őket magukra, ősi örmény területet adnak fel, és nyakukra engedik az azeri katonákat. Nekik nem kétséges, hogy ha a határ közelebb megy a házaikhoz, itt az élet ellehetetlenül.

Ez volt az evidens közhangulat Voszkepárban is, az örmény-azeri határ egyik kritikus pontján, ahová a területátadásról megkötött megállapodás előtti napokban utaztunk. Ez az utolsó örmény település, a falu szélén már az örmény katonai védelmi vonal lőállásait látni. Ez a település ezután is örmény maradna, de ha meghúzzák az új határvonalat, az közvetlenül a lakott házak mellett, az iskolaépülettől alig száz méterre fog húzódni. Márpedig ők nem fogják a gyerekeket nap mint nap az azeri fegyveresek elé engedni, ebben mindenki biztos lehet – szögezik le.

„Semmilyen területet nem fogunk átadni”

– mondják kissé morózusan a falu központjában a buszmegállóban üldögélő férfiak, amikor hozzájuk lépünk.

link Forrás

Hogy a helyiek szófukarsága mennyire szól az általános helyzetnek, vagy annak, hogy elegük van a környéket napok óta ellepő, a helyi közhangulatot firtató újságíróknak, nehéz felmérni, de az sem feltétlenül segít, hogy magyarok vagyunk.

Bár mindenki udvarias velünk, ebben a határszéli faluban is jól emlékeznek rá, hogy Magyarország 2012-ben kiadta Azerbajdzsánnak a csak baltás gyilkosként emlegetett Ramil Szafarovot, aki egy budapesti NATO-továbbképzésen ölte meg örmény szobatársát. Az azeri katonatisztet a kiadatás után Azerbajdzsánban azonnal elnöki kegyelemben részesítették, szabadon engedték és nemzeti hősként ünnepelték.

Az eljárás miatt Örményország évekre megszakította a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, és bár azt 2022-ben helyreállították, a többség azt is tudja, hogy a magyar kormány az azeri gázvagyontól nem függetlenül szoros baráti kapcsolatot ápol Azerbajdzsánnal. Magyarország részt vesz Hegyi-Karabah azeri újjáépítésében is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.