Sokat romlottak a francia radikáljobb kormányalakítási esélyei a tömeges visszalépések miatt

külföld
július 03., 05:16

Közel teljes frontot sikerült létrehoznia a baloldalnak és a centristáknak Franciaországban Le Pen Nemzeti Tömörülésével szemben: a kedd esti határidőig több mint 210 választókerületben léptek vissza a harmadik helyen álló jelöltjeik a másik javára, hogy a vasárnapi második fordulóban nagyobb esélyük legyen a radikális jobboldal jelöltjei ellen.

A francia nemzetgyűlési választások első fordulójában a jobboldal 33 százalékos eredménnyel sima győzelmet aratott, a választókerületek több mint felében ők vannak az élen. Le Pen pártjának így akár az abszolút többségre is lehetne esélye, ezt akarja megakadályozni Macron centrista választási tömbje és a baloldal szövetsége, bár emiatt mindegyik oldalon nagy belső feszültségek vannak.

photo_camera Emmanuel Macron francia elnök. Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Az első fordulós eredmények alapján több mint 300 választókerületben indulhatott volna három jelölt. Hogy ne osztódjanak a Le Pen pártjával szembeni szavazatok, végül 215 választókerületben jelentette be visszalépését az esélytelenebb nem jobbos aspiráns. A baloldal mindenhol visszalépett, ahol ők álltak rosszabbul: lehet, hogy befogott orral, de még az olyan, számukra nagyon jobboldali jelöltek javára is, mint például Gérald Darmanin belügyminiszter. A 120 harmadik helyen álló macronista jelölt között már volt pár renitens, közülük tízen nem voltak hajlandóak visszalépni, főleg a radikális baloldali La France Insoumise jelöltjei javára nem.

A Nemzeti Tömörülés eddig is mérsékelt esélyei az abszolút többségre így is nagyon megcsappantak. Miniszterelnök-jelöltjük, Jordan Bardella élesen elítélte a velük szembeni „köztársasági frontot”, a Figarónak adott interjújában azt a becstelenség szövetségének minősítette, mondván, olyan pártok fognak össze ellenük, amelyek eddig szívesen átharapták volna egymás torkát.

Bardella továbbra is azt hangsúlyozza, hogy csak akkor vállalná el a kormányalakítást, ha abszolút többségbe kerülnének a nemzetgyűlésben. A pártelnök, Marine Le Pen legújabb nyilatkozatai szerint már kicsit kevesebb képviselővel sem tartaná ezt lehetetlennek: ha 270 képviselőjük lenne, más pártokból, főleg a Republikánusoktól próbálnának megnyerni néhány támogatót, mondja.

Marine Le Pen eközben azzal vádolja Macront, hogy „adminisztratív puccsot” tervez, mert tudomása szerint még a választás előtt egy sor fontos kinevezésre készül a rendőrségnél és a hadseregben, bebiztosítva a pozíciókat egy esetleges Nemzeti Tömörülés győzelem előtt.

(Le Figaro, BBC)