Karácsony azzal vádolja az Alkotmánybíróságot, hogy a Fidesz kedvéért torpedózták meg a választási eredményt

POLITIKA
július 05., 21:58

Miután az Alkotmánybíróság pénteken megsemmisítette azt a kúriai döntést, ami lezárta volna a főpolgármester-választás körüli hercehúrcát, ismét bizonytalanná vált, ki győzött. Karácsony Gergely szerint a döntés mögött az áll, hogy „a Fidesz által három hete megválasztott új alkotmánybírósági elnök pedig lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat és asszisztált ehhez a képtelenséghez”.

A főpolgármester azzal számol, hogy mivel a főpolgármester-választást már nem lehet megismételni, most vagy a Kúria fogja újraszámolni a választási irodák segítségével a 782 ezer érvényes szavazólapot, vagy helybenhagyja az eredményt. Új választást már nem lehet kiírni. „Nem baj. Legalább újfent kiderült, hogy Vitézy Dávid a Fidesz kitartottja. Én türelmesen kivárom az ámokfutásának végét.”

Vitézy Dávid és Karácsony Gergely
photo_camera Vitézy Dávid és Karácsony Gergely Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Vitézyi természetesen jobba örült az Alkotmánybíróság döntésének, és azt írta, várja a Kúria újabb döntésést. Ennyire szoros eredmény, és egy, ahhoz képest ilyen magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne. Más kérdés, hogy jó eséllyel nem csak egy négy-öt héten át húzódó és sok lépcsős jogorvoslati folyamat eredményeképpen.

Kiemelt videóink