Orbán százezer örmény elüldözése után azzal bókol az azeri diktátornak, hogy visszaadta a békés élet lehetőségét

külföld
július 06., 15:45

Orbán Viktor azzal bókolt vendéglátójának, Alijev azeri elnöknek a visszafoglalt Hegyi-Karabahban, hogy a kaukázusi térség több százezer lakójának adta vissza a békés élet lehetőségét.

„Reméljük, hogy hamarosan Európában is megtaláljuk ezt az ösvényt”

- mondta Orbán Alijevnek Susában.

Susában tartják a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóját, ahova Orbán Moszkvából, a Putyinnal való találkozójáról repült. A várost Azerbajdzsán 2020-ban foglalta el a 44 napos háborúban. 2023-ban aztán Azerbajdzsán újabb háborút indított, ekkor már az örmény Hegyi-Karabah egészét elfoglalta.

A kapituláció után a teljes örmény lakosság, több mint 110 ezer ember menekült el a tartományból.

Nemzetközi szervezetek etnikai tisztogatásról, az örmények népirtásról beszélnek, a Nemzetközi Büntetőbíróság elé akarják vinni az ügyet, és követelik a békés visszatérés jogát.

Orbán Viktor annak idején már gratulált Alijevnek a térség stabilizálásához, a mostani találkozón pedig az MTI szerint tiszteletét fejezte ki neki. Orbán a hegyi-karabahi Susa városát reménykeltőnek nevezte a béke szempontjából Magyarország számára is, megjegyezve, hogy Magyarország két és fél éve él az ukrajnai háború árnyékában. A Türk Államok Szervezetét a Kelet és Nyugat közötti együttműködés létfontosságú pillérének nevezte.

Csoportkép a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján Susában
photo_camera Csoportkép a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján Susában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA


A török külügyminiszter Hakan Fidan ugyanitt arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború rendezéséhez széles körű nemzetközi békeplatformra van szükség, mert az ukrajnai háború proxyháborúvá változott, ahol a konfliktus szereplőinek „nincs egyéb prioritása a fegyverzet felhalmozásán és az egyre agresszívabb harci tevékenységek megvalósításán kívül ”.

A hegyi-karabahi menekültek helyzetéről Artak Beglarjan, volt karabahi örmény ombudsman arról beszélt a 444-nek, hogy Magyarországnak, miután az azeri agresszorok oldalára állt, most fel kellene emelnie a szavát az örmények érdekében. A Hegyi-Karabahból, többek között Susából elüldözött örmény menekültek helyzetéről készített videóriportunk itt látható:

link Forrás
Kiemelt videóink