A Tisza a tanárok fizetéséhez kötné a miniszterek és a miniszterelnök fizetését

POLITIKA
július 31., 14:57

A Tisza Párt szerint „pofátlan és vérlázító”, hogy Orbán Viktor szerdán huszonhét százalékkal megemelte a korábban havi ötmillió forintot kereső - egyébként milliárdos - miniszterek fizetését, saját magát pedig az átlagbérhez viszonyítva a legjobban fizetett kormányfővé tette az Európai Unióban.

A 24.hu írta meg, hogy július elsejével az eddig ötmillió forintot kereső Lantos Csaba és Nagy Márton miniszterek fizetése huszonhét százalékkal, hatmillió forint fölé nőtt, míg a többi miniszternek tizennégy százalékkal, bő három és félmillió forintra emelkedett a havi bére. Eközben Orbán már több mint hat és félmillió forintot keres havonta.

Lantos és Nagy éves bruttó fizetése így túllépi a hetvenhatmillió forintot.

Magyar Péter Facebook-bejegyzésében azt írja, ha a párt 2026-ban felhatalmazást kap a kormányalakításra, a tanári bértáblához kötné a miniszterek és a miniszterelnök fizetését: a kormányfő fizetése nem haladhatná meg a pedagógus I. besorolású bérminimum - bruttó 538 ezer forint - hatszorosát, a minisztereké a négyszeresét, az egyéb állami tisztviselők és cégvezetők fizetése pedig a miniszterelnök fizetését.

link Forrás

A Tisza frissen megválasztott elnöke frissen közzétett vagyonnyilatkozata alapján a pártelnökségért nem vesz fel fizetést, a Telex táblázata szerint viszont 2019 júniusa és idén február között egy hónapot leszámítva végig volt havonta egy legalább hárommilliót fizető főállása. E mellé jöttek a különböző igazgatósági és bizottsági tagságok, amikkel csak tavaly már összesen hatmillió forintos havi jövedelemre is szert tett.

A párt EP-képviselőinek az elmúlt három évből származó bevételeikről kellett nyilatkozniuk.

A Belügyminisztérium tavaly decemberben hozta nyilvánosságra, hogy január elsejével hogyan emelkedik a státusztörvényt aláíró tanárok fizetése. Ebből a kormányzati kommunikáció elsősorban azt emelte ki, hogy átlagosan harminckét százalékos emelésre lehet számítani, csakhogy ez a gyakorlatban nem mindenkire volt igaz: elsősorban nem a pedagógusbérek, hanem a feszültségek nőttek.

Magyar szerint a Tisza európai parlamenti képviselői minden hónapban félmillió forintot jótékonysági célra ajánlanak fel a fizetésükből, ő pedig a fizetése felét.

Kiemelt videóink