Elsősorban nem a pedagógusbérek, hanem a feszültségek nőnek

oktatás
január 08., 05:04

Rengeteg olvasói levelet kaptunk, miután megírtuk, hogy a pedagógusok többségének fogalma sincs arról, hogy január elsejétől mennyivel nő a bére.

A Belügyminisztérium 2023. december 29-én hozta nyilvánosságra, hogy január elsejével hogyan emelkedik a tanárok fizetése, ebből a kormányzati kommunikáció elsősorban azt emelte ki, hogy átlagosan 32,2 százalékos emelésre lehet számítani.

Csakhogy ez a gyakorlatban azért nem mindenkire nézve igaz.Amikor a tankerület aláíratta velünk a státusztörvényről szóló tájékoztató levelüket szeptemberben, akkor abban a január 1-jétől várható jövedelmünket is feltüntették, amely esetemben 10 százalékos emelkedést sem érte el. A mostani törvénykezés szerint - mivel 35 éve a pályán lévő 3 diplomás mesterpedagógus vagyok - 0 százalékot fogok kapni, és további 2 százalékot, ami a mester fokozatért jár mindenkinek” - összegzett például egy olvasónk.

A pályakezdő gyakornokok fizetése egyébként a közzétett adatok alapján bruttó 400 000 forintról 528 800 forintra emelkedik - ez valóban 32,2 százalékos emelést jelent. A további fokozatokban azonban csak alsó határokat húztak:

  • Pedagógus I.: 538 ezer forint,
  • Pedagógus II.: 555 ezer forint,
  • Mesterpedagógus: 630 ezer forint,
  • Kutatótanár: 750 ezer forint.

Mindezek mellett a belügyi tárca azt is javasolta, hogy „a mesterfokozat meglétét további 2%-os, a matematika, digitális kultúra, természettudomány-környezettan, fizika, kémia, biológia, földrajz szakos szakképzettséget pedig az e tantárgyakat tanító pedagógusok vonatkozásában további 4%-os illetményemeléssel ismerné el.”

Az illetmény összegét több szempont figyelembe vételével határozzák majd meg. Ilyen lesz a szakmai gyakorlati idő, az iskolai végzettség, a szakképzettség, az idegen nyelv ismerete, a többletfeladatok mértéke, a fenntartó vagy a köznevelésért felelős miniszter által adott elismerés megléte, a munkáltató rendelkezésére bocsátott forrás összege, a pedagógus által oktatott tárgyak száma, valamint az is, hogy mennyire van hiány egy adott területen.

Vagyis egy csomó olyan szempont, amelyek alapján az egyes tanárok fizetése számítódik majd, és amelyek alapján akár jelentős különbségek is megjelenhetnek az egyes pedagógusok bérében. Az ebből fakadó feszültségek szinte borítékolhatóak a tantestületekben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.