24 ezer tanár maradhat ki a béremelésből a szakszervezetek szerint

belföld
január 03., 06:05

Gulyás Gergely az év utolsó napjaiban az atv.hu-nak azt mondta, az aznap bejelentett átlagos 32,2 százalékos pedagógusbér-emelés vonatkozik „a tanárokra, a szakképzésben oktatókra és az óvónőkre is”. Csakhogy Totyik Tamás, a PSZ elnöke azt mondja a Népszavának, a béremelésről szóló kormányrendelet nem tér ki a szakképzési oktatókra.

Ahogy azt kedden megírtuk, eleve nem meghatározható a mostani információk szerint, hogy egy-egy pedagógus pontosan mekkora emelésre számíthat, hisz a kormányrendelet átlagot és alsó határokat jelöl meg a különböző besorolások esetében. Így a pályakezdő gyakornokokon kívül, akiknek a fizetése bruttó 400 000 forintról 528 800 forintra emelkedik, a pedagógus I, a pedagógus II, a mesterpedagógus és a kutatótanár kategóriába esők pontos fizetése még január első hetében is kérdéses. Sőt, a szakszervezetek szerint akiknek a bruttó bérük már eléri a rendeletben meghatározott minimumértékeket (mert például több évtizede a pályán vannak), jó eséllyel semmilyen emelést nem fognak kapni.

Transzparens a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én.
photo_camera Transzparens a diákok tanáraik melletti szolidaritását kifejező élőláncáról a Ferenc körút és a Tompa utca sarkáról 2022. október 27-én. Fotó: Ács Dániel / 444

Ennél is zavarosabb a helyzet a Belügyminisztérium alá tartozó szakképzésben oktatók esetében. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője azt mondta a lapnak, hogy nem csak a kormányrendelet nem tér ki rájuk, a pedagógusok részben EU-s forrásból megvalósuló béremelésével kapcsolatos EFOP Plusz uniós programban sincs benne a szakképzésre vonatkozó rész.

A két szakszervezeti vezető annyit tud, hogy a korábbi sztrájkbizottsági egyeztetéseken elhangzott, valamennyi béremelésre számíthatnak majd a szakképzésben oktatók is, de ennek részletei még egyáltalán nem ismertek. Nagy Erzsébet szerint ezért elképzelhető, hogy a szakképzésben dolgozó kollégái közül többen – különösen, akik nem szakmai, hanem közismereti tantárgyakat oktatnak – elgondolkodnak majd azon, hogy intézménytípust váltsanak, ha a köznevelésben jobbak lesznek a fizetések.

A megjelent kormányrendeletből annyi mindenképp kiderül, hogy a diplomás átlagbér 72 százalékát még mindig nem fogják elérni a tanári fizetések, pedig a kormány ezt ígérte erre az évre. Ehhez bruttó 700 ezer forint körüli átlagfizetés kellene, a PSZ elnöke szerint így idén még legalább két alkalommal lesz szükség bérkorrekcióra.

Mindezek miatt sztrájkbizottsági egyeztetés lesz a jövő héten a Belügyminisztériummal. Totyik azt mondja, a január 31-ére tervezett tanársztrájk későbbre tolódhat attól függően, a gyakorlatban hogyan valósul meg a kormány által megígért béremelés.