A Pollack Mihály tértől 240 kilométerre döntötték el, milyen teherautók érkezhetnek a Rádió volt épületének bontására

belföld
szeptember 03., 21:21

A Magyar Rádió egykori épületeinek bontásakor vetették be először azt a kormányrendeltet, amely értelmében a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásoknál nem az adott önkormányzat, hanem a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal adja ki a közútkezelői hozzájárulást.

Ez szabályozza azt, hogy az adott területre milyen teherautóval és mikor lehet behajtani.

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, leendő fővárosi képviselő szerint ez precedensértékű ügy, „és azért fontos, mert mostantól bárhol bármely városi közúton alkalmazható teljes szabályozási nonszensz született csak azért, mert Lázár János megunta az egyeztetést Józsefváros vezetésével, és erőből akarta ezt is elintézni, mint mindig mindent.”

A kormányrendeletet 2023 novemberében hirdették ki, az ukrán háborúra tekintettel elfogadott veszélyhelyzetre hivatkozva. A kormányrendelet szerint a kormányhivatal eltérhet az önkormányzat előírásaitól, ami Vitézy szerint teljes igazgatási káoszt hozhat, az érintett területeken ellentétes tartalmú táblák is kikerülhetnek.

Pikó András kerületi polgármester azt írta, jogilag abszurd helyzet alakult ki, az önkormányzat azt sem tudja ellenőrizni, milyen teherautó veszélyeztette az építkezés ellen tiltakozók testi épségét hétfő reggel.

Tiltakozás a Pollack Mihály téren
photo_camera Tiltakozás a Pollack Mihály téren Fotó: Momentum Mozgalom

Ahogy arról beszámoltunk, hétfő reggel a Pollack Mihály térre bekanyarodó kamion sofőrje nem állt meg az előlánc előtt, hanem nagyon lassan tovább ment, miközben többen a teherautó előtt, illetve körülötte maradtak, folyamatosan haladva azzal. Komoly szóváltás alakult ki, a sofőr azt kiabálta, hogy be kell mennie dolgozni, majd egy idő után leállította a kamiont és bement gyalog az építési területre. A történtek után rendőrt hívott a tiltakozásban részt vevő Momentum.

A kapu mögött van az építési terület, a teherautó előtte állt meg.
photo_camera A kapu mögött van az építési terület, a teherautó előtte állt meg. Fotó: Momentum Mozgalom

Az Építési és Közlekedési Minisztérium hétfő délután közölte, nem a leendő Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építéséhez kapcsolódó munkálatokat végző kamionsofőrrel szólalkoztak össze az iskolaépítést ellenző politikusok.

„A beruházás helyszínén történt incidensben résztvevő teherautó nem a Pázmány Péter Katolikus egyetem új Campusának megépítéshez kapcsoló bontási munkálatoknál dolgozott. Szeptember 2-án az épület teljes birtokba adási eljárása zajlik. Az épület bontása belső munkálatokkal ugyan megkezdődött, azonban ahhoz teherautós vagy kamionos szállítási tevékenység nem kapcsolódik.”

Pikó András azt írta, az önkormányzatunk tájékoztatásul megkapta a kiadott közútkezelői engedélyt arról, hogy 4 teherautó hétfőtől kezdve jövő márciusig a bontáshoz kapcsolódóan behajthat a Palotanegyedbe és a munkaterületre, nem tudják, hogy ki és milyen egyéb engedélyeket adott ki.

link Forrás

Az biztos, hogy a hétfői incidensben résztvevő jármű rendszáma nem szerepel a kiadott engedélyen. Pikó szerint ez az eset is jelzi, hogy az önkormányzatnak fokozottan ellenőriznie kell a következő hónapokban, hogy csak a kiadott engedélyek birtokában, csak az engedélyen szereplő 4 gépjármű, csak a jelzett útvonalon és a kiadott engedély minden előírását betartva szállíthassa el a bontási anyagokat az építési területről.

Címlapi kép: Németh Dániel/444

Kiemelt videóink