Pokoli, elviselhetetlen, durva: ilyen a hőségriadóval súlyosbított tanévkezdés az iskolákban

oktatás
szeptember 03., 12:19
  • Pokoli hőség van, ami az iskolákban is érződik.
  • Légkondi csak kevés helyen van.
  • A szülők sok helyen maguk viszik a ventilátort, de van olyan épület, ahol már az se megoldás.
  • A rövidített tanórák szintén a szülőkre raknak újabb terheket.
  • Milyen szabályok vonatkoznak hőségben az iskolákra, és mit tehet egy tankerület?
  • Tanévkezdés kánikula idején.

Csütörtökig biztosan másodfok hőségriasztás van érvényben, de ahogy elnézem az előrejelzéseket, a jövő héten se kell elővenni a pulóvereket, bőven 30 fok körül alakulhat a hőmérséklet.

Ez pedig azt jelenti, hogy az iskolákban (is) pokoli meleg lesz. Ahogy megírtuk, Budakalászon például a hőhullám miatt rövidített órákkal indul a tanév. Arra kértük olvasóinkat, hogy adjanak helyzetjelentést: mennyire forró a helyzet az iskolákban.

Rengeteg levelet kaptunk (annyit, hogy egyelőre nem is tudtam mindegyikre válaszolni), amit innen is köszönök. Ami kiderül belőlük: bár vannak olyan intézmények, ahol előfordulnak légkondis termek - na, azért ott se mindegyik, csak néhány -, máshol a szülőknek kellett besegíteni, hogy legalább valamennyire tűrhető legyen a helyzet. És ahol ez se jött össze, ott marad a szellőztetés - ami a tankerületek megoldása a hőségre.

Haladjunk sorban.

Részmegoldások

Azt többen is jelezték, hogy tegnap, a tanévkezdés napján az iskolai ünnepségeken nem volt kötelező teljes ünneplőben megfőni, zakókat pédául le lehetett venni, több helyen elég volt a „könnyített ünneplő” viselése. Sőt, van, ahol egy édesanya beszámolója alapján a következő napokban sem kell a dresscode (rövidujjjú + hosszúnadrág) szerint öltöztetni a gyerekeket.

Ez azonban csak részmegoldás, és abból is inkább a fapados verzió. Maguk az épültek azonban csak kevés helyen, és részlegesen alkalmasak arra, hogy kompenzálják a kinti pokoli hőséget. Van, ahol azért némileg jobb a helyzet.

Néhány teremben van klíma, de csak ott, ahol érettségi szóbelit tartanak, talán 3 azt hiszem. Néhova jut ventilátor, a híresen legmelegebb termekbe, ahol egészen délig tűz a nap. Többit meg bírjuk ki, gondolom” - ilyen például a helyzet egy pécsi elitgimnáziumban.

Az épületben ilyen 35-40 fok körül volt a hőmérséklet és bár a mi termünkben véletlen van klíma, még így sem sikerült 30 fok alá hűteni a helységet” - kaptuk a helyzetjelentést egy budai gimnáziumból. De mindössze erről a két helyről, plusz egy magániskolából kaptunk olyan jelzést, hogy van egyáltalán klíma, még ha csak néhány teremben is.

Ahol viszont nincs légkondi, ott több helyen - Budakalászhoz hasonlóan - rövidített órákat tartanak, amíg tart a hőség. Ami persze valahol érthető, hisz komplett tanítási napokat 30 fokos tantermekben kihúzni képtelenség, pláne gyerekeknek. Csakhogy ez a szülőknek okoz újabb problémákat.

Minket nemes egyszerűséggel megkértek, hogy a héten 12h-re menjünk a gyerekekért, addig pedig rövidített óráik lesznek. Végülis, mit számít a szülőnek 10 hét nyári szünet megoldása után egy 11-ik…” - írta egy anyuka.

Egy másik fel is tette a sokakat kínzó kérdéseket: „A rövidített órákkal élnek mindenhol, és délben hozzuk el a gyerekeket. Mintha nem kéne dolgozni 2 hónap nyári szünet után... Mégis hogy hozzam el délben??? És hova tegyem? Vigyem magammal a munkahelyemre?

Megoldják okosba'

Ahogy más esetekben, úgy az iskolák egy része most is a szülőkre igyekszik támaszkodni.

„Írtak múlt hét közepén a suliból, hogy akinek van ventilátora vigyük be, mert nagyon meleg van a suliban. :) Szülők elárasztották a sulit ventilátorokkal.”

Rengeteg helyről kaptunk hasonló jelzéseket, amelyek alapján az iskolák a szülőket kérték meg, hogy hozzanak ventilátorokat, hogy legalább valamelyest enyhíteni lehessen a tantermek hőmérsékletét.

Tanévkezdésre készülődnek egy salgótarjáni iskolában, még 2018-ban.
photo_camera Tanévkezdésre készülődnek egy salgótarjáni iskolában még 2018-ban. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Hogy a probléma nem újkeletű, azt egy másik szülő beszámolója bizonyítja, ahol a hetedikes gyerek osztályfőnöke kérte a szülőket, hogy hozzanak a tetőtéri termükbe ventilátort, „hasonlóan az év végéhez”.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.