Akkora jutalmat adott a távozó fideszes polgármester a főjegyzőnek, hogy párttársai azonnal kizáratnák

POLITIKA
szeptember 16., 09:41

Két alpolgármestere záratná ki a Fideszből a leváltott paksi polgármestert, Szabó Pétert. Szántó Zoltán és Leber Ferenc elfogadhatatlannak tartja, hogy Szabó megítélt 36 havi jutalmat Blazsek Balázs címzetes főjegyzőnek, és erről nem is egyeztetett a képviselőkkel.

A múlt heti rendkívüli ülésen derült ki, hogy Szabó közös megegyezéssel felmentette a munkavégzés alól a főjegyzőt azzal, hogy jövő év február 28-ig állományban marad. Addig jár neki a havi 1,75 milliós fizetés.

Szabó Péter paksi polgármester
photo_camera Szabó Péter paksi polgármester Fotó: Szabó Péter Facebook-oldala

Szántó és Leber a közleményükben azt írták, nem vitatják a főjegyző szakmai és közéleti pályafutását, de „sem a jutalom mértékét, sem a jogviszony megszüntetésének időpontját nem tartjuk elfogadhatónak. Az elmúlt hetekben Paks város gazdálkodása rendkívüli mértékű kihívással szembesült, amelynek ismeretében különösen visszatetsző bármely vezető számára három évnyi bér egyösszegű kifizetése.”

Szerintük Szabó döntése szembemegy a Fidesz önkormányzati politikájával. „Ilyen súlyos döntést a képviselő-testülettel és a frakció tagjaival történt egyeztetés nélkül hozott meg, amely a Fidesz képviselőit is súlyosan terheli. Ezzel nem tudunk azonosulni, elfogadhatatlannak tartjuk, ezért kezdeményezzük a pártból történő azonnali kizárását.”

A választáson győztes Paksi Deák Ferenc Egyesület azt írta, Blazsek nemcsak 63 millió forintos jutalmat kapott, hanem a szokásjog alapján havi költségtérítésben is részesült, és korlátlanul használhatta a hivatali autót is, egy Skoda SuperB-et. A nyilvántartások szerint ebbe az autóba 2023-ban 2.754.500 forint értékű üzemanyagot tankoltak a hivatal számlájára.

Paksot egyébként épp a kormány hozta nehéz helyzetbe, mikor egy tollvonással elvett 7 milliárd forintot a várostól azzal, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét. Később Szijjártó Péter és Gulyás Gergely azt ígérte, szeptember végén egyeztetnek az új polgármesterrel, Heringes Anitával.

(via Magyar Hang)

Kiemelt videóink