„Azt hittem, csak blöffölnek” – a kormány 7 milliárdot vett el Paks 19 milliárdos költségvetéséből

POLITIKA
augusztus 01., 12:07

7 milliárd forintot vett el egy tollvonással a kormány Paks városától azzal, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét. A terület – és a bevétel jelentős része – innentől a Tolna Vármegyei Önkormányzaté lesz.

A 7 milliárdos összeget Heringes Anita MSZP-s politikus, a város új polgármestere számolta ki. (A választáson a Deák Ferenc Egyesület színeiben indult, jelöltjeik többséget szereztek a képviselő-testületben.) A 444-nek azt mondta, ennyit tesz ki az iparűzési adó, a telek- és építményadó. A városnak 19 milliárdos a költségvetése, szóval az összeg jelentős részét elvonta a kormány.

„Nem volt teljesen váratlan a lépés, hiszen a fideszes képviselők azzal kampányoltak, hogy amennyiben nem ők nyernek, elveszik például az építményadót a várostól. Abban bíztam, hogy csak blöffölnek, és csak a választókat akarják befolyásolni. Kiderült, hogy nem. Az alapvető működéshez szükséges pénzt vették el.”

- mondta. Azt még nem tudja megmondani, hogy mennyiben kell felülírni mindent, amit eltervezett – a hivatali dolgozókkal és szakemberekkel most nézik át, mi mozdítható és mi nem, értelmezik az adótörvényt, a kiemelt és különleges beruházásokra vonatkozó jogszabályokat -, de nincs elkeseredve. Azt mondja, a kormánynak szüksége van a Paks 2 beruházásra (amit egyébként szerinte minden paksi támogat), így rengeteg célzott támogatásnak kell érkeznie a városba.

Heringes Anita
photo_camera Heringes Anita Fotó: Valasztas.hu

„Paks város nélkül nincs Paks 2.” Ez nem azt jelenti, hogy polgármesterként viszontzsarolással próbálkozna, de azt mondja, az építkezéshez szükség van térségfejlesztésre, csatornahálózat építésre és infrastrukturális beruházásokra is.

„Az ide érkező orosz családok gyerekeit is el kell látni, ahhoz oktatás és egészségügyi intézmény is kell.”

Térségfejlesztésre korábban Szijjártó Péter és Lázár János is plusz 40 milliárdot ígért, az előző években pedig több száz milliós fejlesztési pénzekről beszéltek.

Heringes Anita kezdeményezte a rendkívüli ülés összehívását és Lázár János meghallgatását, de miután csak október elsejével lép hivatalba, ezt csak önkormányzati képviselőként tehette meg. A regnáló polgármester, Szabó Péter azt ígérte neki, jövő hétre összehívja.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.