Szeptember végén tárgyal a kormány Paks új ellenzéki polgármesterével

POLITIKA
augusztus 23., 12:32

„Elért a hangunk Budapestig” – kezdte csütörtöki Facebook-bejegyzését Heringes Anita, Paks októberben hivatalba lépő ellenzéki polgármestere.

„Tegnap Szijjártó Péter miniszter úr megkeresésemre válaszul, szeptember végi találkozót kezdeményezett! Ma pedig Gulyás Gergely miniszter úr szóban is elmondta, a mostani és leendő képviselőtársaimmal közösen megírt levelünkre válaszul, hogy a Kormány nyitott a tárgyalásra!” – írta, hozzátéve, hogy köszöni nyílt levelét aláíró képviselőknek, valamint a paksi lakosoknak, hogy kiálltak magukért. „Ez még az út kezdete, de valami elkezdődött.”

Augusztus elején a kormány 7 milliárd forintot vett el egy tollvonással Paks városától azzal, hogy különleges gazdasági övezetté nyilvánította a paksi atomerőmű területét, ezzel együtt pedig elvették az erőmű által fizetett iparűzési adót a várostól és azt a Tolna illetve Bács-Kiskun megyei Önkormányzathoz irányították. A 7 milliárdos összeget az MSZP-s Heringes számolta ki, aki a választáson a Deák Ferenc Egyesület színeiben indult, jelöltjeik többséget szereztek a képviselő-testületben.

Földmunkák 2021 tavaszán a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd.
photo_camera Földmunkák 2021 tavaszán a Paksi Atomerőmű meglévő blokkjaitól északra, azon a területen, ahol a Paks II. blokkjai épülnek majd. Fotó: Kaufmann Balázs/444

A leendő polgármester a 444-nek arról beszélt, hogy nem volt teljesen váratlan számára a lépés, hiszen a fideszes képviselők azzal kampányoltak, hogy amennyiben nem ők nyernek, elveszik például az építményadót a várostól. „Abban bíztam, hogy csak blöffölnek, és csak a választókat akarják befolyásolni. Kiderült, hogy nem. Az alapvető működéshez szükséges pénzt vették el” – mondta Heringes.

Gulyás a csütörtöki kormányinfón azt kérte a paksiaktól, hogy ne tekintsenek büntetésként arra, hogy a kormány elvont egy csomó pénzt, miután ellenzéki polgármestert választottak, még ha lehet is ilyen optikája a dolognak.

Kiemelt videóink