Gyorsan és előjelek nélkül fog összeomlani a Putyin-rezsim, mondja a Szibériából fogolycserével szabadult orosz ellenzéki politikus

külföld
szeptember 22., 11:12

Hosszú cikkben ír Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus és felesége, Jevgenyija Kara-Murza történetéről, a férj elítéléséről és a szibériai börtönviszonyokról a Guardian. A férfi szeptember elején egy prágai biztonságpolitikai konferencián is előadott, beszélt elfogása körülményeiről, a börtönviszonyokról és a fogolycseréről is, erről itt írtunk bővebben.

A mostani Guardian-cikk egyik visszatérő eleme az volt, hogy a szibériai körülmények lényegében semmit nem változtak Szolzsenyicin és más, a sztálini börtönöket megjárt írók gulág-könyvei óta. „Úgy éreztem, mintha ezekben a könyvekben élnék, megdöbbentő, megrázó, és őszintén szólva nagyon szomorú, hogy ennyi évtizeddel később semmi sem változott. Még a legapróbb részletek is, hogy milyen egy börtöncella, hogyan van megszervezve a járás, hogyan beszélnek hozzád a börtönőrök, hogyan működik a börtönszállítás, minden pontosan ugyanaz” – mondta.

Vlagyimir Kara-Murza szeptember elején, a prágai Globsec biztonságpolitikai konferencián
photo_camera Vlagyimir Kara-Murza szeptember elején, a prágai Globsec biztonságpolitikai konferencián Fotó: GLOBSEC/Holubová Dorota

A történészként végzett ellenzéki politikus legfőbb állítása, hogy biztos abban: Putyin rendszere össze fog omlani, méghozzá gyorsan és figyelmeztetés nélkül. „Oroszországban így történnek a dolgok. Mind a Romanov-birodalom a 20. század elején, mind a szovjet rendszer a 20. század végén három nap alatt összeomlott. Ez nem metafora, szó szerint három nap volt mindkét esetben”. Szenvedélyesen hisz abban, hogy a szabad és demokratikus Oroszország és az európai béke legnagyobb esélye Oroszország ukrajnai vereségén múlik, írja a Guardian. „Az elveszített agressziós háború” lehet az ország politikai változásának legnagyobb hajtóereje.

Ugyanakkor szerinte nemcsak az orosz vezetésnek és az orosz népnek kell kollektív felelősséget vállalnia, hanem a nyugati vezetőknek is. Azoknak, akik „évekig gázt vásároltak Putyintól, meghívták őt nemzetközi csúcstalálkozókra, vörös szőnyeget terítettek ki”. Szerinte az igazság róluk is ki fog derülni. „Ezek aprólékos nyilvántartást vezetnek. Amikor eljön a vég – és el fog jönni –, akkor megnyílnak az archívumok, és kiderül, mi van Trumppal, Marine Le Pennel és a brit fickókkal”.

Kiemelt videóink