Paksnál az árhullám, a Duna felső szakaszain már a helyreállítási munkálatokra készülnek

A Duna szombaton tetőzött Budapesten, de Orbán Viktor szerint a fegyelem és a figyelem még nem lazulhat, mert a legmagasabb vízszint csak kedd körül hagyhatja el az országot. Rétvári szerint is a nehézségek a tetőzés utáni időszakban jöhetnek, zajlik a kárfelmérés. Közvetítésünk az árvízvédekezés kilencedik napjáról.

14 poszt
Időrend
szeptember 22., 15:16

Útlezárás Bajánál

Annak érdekében, hogy ember és állat egyaránt biztonságban legyen, az 55-ös főút Baja és Pörböly közötti szakaszán az esti órákban motoros rendőrök felvezetésével lehet csak közlekedni, írja a Bács-Kiskun vármegyei rendőrség Facebookon. A dunai árhullám miatt ugyanis a szarvasok az utakon átvágva keresik a biztonságosabb területeket.

link Forrás
szeptember 22., 14:46

Az árhullám Budapest alatt

Paks térségben tart az árhullám, közben a Duna felső szakaszain már a helyreállítási munkálatokat készítik elő, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Bár a Budapest feletti szakaszon folyamatosan apad a Duna, a fokozott figyelőszolgálat 24 órában aktív.

  • Nagybajcsnál a tetőzés óta már két és fél métert apadt a Duna, ami az alsóbb szakaszokon is érezhető.
  • Győrnél szombaton a vízügyi szakemberek már meg tudták nyitni a Mosoni-Duna árvízkapuját.
  • A Lajtán is folyamatos az apadás, meg is kezdték az ideiglenes magasítások elbontását, és a károk felmérését.

Budapesten is láthatóan apadásnak indult a folyó:

photo_camera Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Hegedüs Róbert/MTI/MTVA
szeptember 22., 14:27

Hétfőtől megáll a metró a Batthyány téren

Az M2-es metró hétfőn üzemkezdettől már megáll a Batthyány téren, írja a Budapesti Közlekedés Központ (BKK).
A hétvégi tetőzés után csökken a Duna vízszintje Budapesten, így a BKK szerint jövő héten várhatóan több vonalon is helyreállhat a közlekedés. A BKK az előrejelzések alapján közli, hogy

  • szeptember 24-én várhatóan a 19-es és a 41-es villamos is közlekedni fog a teljes vonalon,
  • szeptember 25-én pedig a H5-ös HÉV és újra a Batthyány térig jár majd,
  • ahogy a Margit hídnál lezárt kerékpárút is újra használható lesz.

A BKK felhívja a figyelmet, hogy hétfőn a HÉV még nem jár a Batthyányról, továbbra is a Margit híd, budai hídfőnél lehet majd felszállni.

szeptember 22., 13:08

Adonyban víz alá kerültek az utcák

Szombatig 64 embernek kellett elhagynia az otthonát az ártér miatt a Fejér megyei településen.

photo_camera Fotó: Jánossy Gergely/MTI/MTVA
photo_camera Fotó: Jánossy Gergely/MTI/MTVA
szeptember 22., 12:38

Kisoroszi hamarosan visszakapcsolódhat a világhoz

Ha sikerül az úton felhalmozódott nagy mennyiségű hordalékot eltakarítani, a Kisorosziba vezető utat már hétfőn megnyithatják, közölte a település önkormányzata. A településre közlekedő rév hétfőtől menetrend szerint közlekedik.

A települést az áradás öt napja vágta el a külvilágtól, mivel a Szentendrei-sziget csúcsára csak egy út vezet. Az önkormányzat igyekezett minden ellátási gondot megoldani, és még helikoptert is szereztek – ezt végül be is kellett vetni egy rosszullét miatt. Amikor a lezárás előtti este meglátogattuk Kisoroszit, a Szigetcsúcsot már szinte teljesen befedte a víz.

link Forrás
szeptember 22., 11:25

A felső szakaszokon már elkezdődött az apadás

A déli dunai szakaszokon még folyamatos az áradás, a felső szakaszokon pedig már elkezdődött az apadás, mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Siklós Gabriella elmondása szerint az árhullám Dunaföldvár térségében jár és az alsóbb szakaszok felé tart, ahol hétfőre-keddre várják a tetőzést.

Siklós elmondta, hogy a fenti szakaszon, a Szigetközben már kicsit gyorsult az apadás mértéke, a Dunakanyarban viszonylag még lassabb, de azt várják a szakemberek, hogy itt is felgyorsulhat majd. A szóvivő szerint még mindig az árvizes jelenségek okozzák a legtöbb gondot a vízügyi szakembereknek. Egyre többfelé találnak buzgárokat (vízfeltörés), jelennek meg szivárgások, amelyeket azonnal kezelni kell.

szeptember 22., 10:06

Kisorosziban be kellett vetni a honvédségi helikoptert egy rosszulléthez

Dömösnél pedig a határérték feletti szennyezést tapasztaltak a kutaknál, mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap. A víz forralás után fogyasztható, de csecsemőknek és kisgyerekeknek palackozott víz fogyasztását ajánlják. Rétvári figyelmeztetett, hogy a töltések állapota napról napra változik, ezért továbbra se menjen senki se gyalog, se járművel ezekre.

szeptember 22., 09:55

Orbán szerint normális, konszolidált politikai élet zajlik Magyarországon

A miniszterelnök erre a megfejtésre a vasárnapi Árvízinfón jutott, amikor az RTL az árvíz utáni programjairól, és a lehetséges vitákról kérdezte.

  • „Orbán Viktor: Szívesen megyek a köztévébe.
  • RTL: Magyar Péterrel vitázni?
  • OV: Miről?
  • RTL: Hát azt majd ő megmondja, vagy ön.
  • OV: Biztos majd lesz egyszer választás Magyarországon, és akkor majd vitázhatunk mindenféléről, de ebben a pillanatban normális, konszolidált politikai élet zajlik Magyarországon. Mindenkivel szívesen beszélünk mindenről ott, ahol ennek helye van.”

A cikk folytatódik

szeptember 22., 09:04

Budapesti tetőzés a Qubiton

A fővárosban metró-, HÉV- és villamosmegállókat kellett lezárni, a rakpartok közelében pedig úton-útfélen homokzsákokba botlik az ember. Szeptember 21-én szombaton tetőzött a Duna Budapesten, a legmagasabb vízszint 830 centiméter volt. A Qubit galériát állított össze a parti hangulatról.

A cikk folytatódik

szeptember 22., 08:57

TOP 5 politikus pillanat a gátakon

Az elmúlt napokban abban minden gátaknál pózoló politikus egyetértett, hogy ez most nem a politikai haszonszerzés ideje. Magyar Péter dechatlonos cuccban, Orbán Viktor gumicsizmában, Pintér Sándor pálinkára meghívós hangulatban: összegyűjtöttük a politikai kontentgyártók krémjét.

link Forrás
szeptember 22., 08:44

Karácsony: A legnehezebb időszakon is túljutottunk

„Az árhullám tetőzése előbb érkezett. Ma már elmondhatjuk, hogy a közelmúltban végrehajtott árvízi beruházások beteljesítették feladatukat, az elmúlt hetek felkészülése is sikeresnek bizonyult” – írja Karácsony Gergely Facebookon. A főpolgármester megköszönte mindenkinek, aki részt vett a budapesti védekezésben, és azoknak is, akik az árhullám elvonulásával segíteni fognak a helyreállítási munkálatokban. Karácsony ígéri, hogy az új önkormányzati ciklusban is kiemelten fognak foglalkozni az árvízvédelem erősítésével.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

„A munka természetesen még nem fejeződött be, csak most egy kicsit fellélegezhetünk. Napokon belül új feladatunk lesz: fel kell készülnünk a helyreállításra” – írja Karácsony, aki arra kéri kollégáit, hogy mindent tegyenek meg, hogy a budapestiek mihamarabb visszakaphassák a közutakat, köztereket, közlekedési útvonalakat, a villamosvonalakat, a metrómegállót. Azon dolgoznak, hogy az M2-es metró állomását a hét első felében megnyithassák, a H5-ös HÉV a jövő hét második felében elindulhasson, és hogy addigra már a villamosok is a teljes vonalon járhassanak.

„Legalább két dolgot meg kell tanulnunk ebből az árvízből is. A klímaváltozás valósága rárúgta az ajtót a városra. Pár hete még a hőhullámoktól szenvedtünk, most az árvizek ellen védekezünk” – írja a főpolgármester, aki szerint erősíteni kell a városban a klímaváltozással szembeni ellenállóképességet.

szeptember 22., 08:30

Rétvári Bence: A nehézségek a tetőzés utáni időszakban jöhetnek

Keddig-szerdáig mindenképpen még magas vízállásra kell számítani, mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Kossuth rádióban. Rétvári szerint figyelni kell, hogy a tetőzés után is megőrizzék a gátak és a védművek stabilitását, mivel a különböző nehézségek, gátszakadások és szivárgások 80 százaléka a tetőzés után következik be. Ezért folyamatos figyelőszolgálatot tart szükségesnek. Az államtitkár elmondta, hogy a Duna déli részén is folyamatos volt a felkészülés, és eddig nem volt nagyobb probléma.

Rétvári elmondta, hogy egyedül Pilismarótnál volt rendkívüli esemény, ahol megcsúszott a védekezés gerincét adó töltés, ám ezt 16 órán belül sikerült kezelniük. Rétvári megköszönte az önkéntesek segítségét, valamint azoknak a politikusoknak is köszönetet mondott, akik a gátaknál segítettek, és arra buzdították az embereket, hogy vegyenek részt a védekezésben.

szeptember 22., 08:24

Orbán: Kedden hagyhatja el a legmagasabb vízszint az országot

Már kedden elhagyhatja a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem nem lazulhat, mondta a miniszterelnök vasárnap reggel az árvízvédelmi operatív törzs ülése után. Orbán szerint a dunai árhullám tetőzése jelenleg Dunaföldvárnál tart. A harmadfokú védekezés hosszúságát egyelőre nem tervezik csökkenteni, de hétfőn már több területen csökkenthetik.

photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán szerint a védekezésben részt vevők száma folyamatosan csökken, szombaton 5300 hivatásossal számoltak, vasárnapra már csak ötezer főre lesz szükség. Magyar Péter korábban vitatta, hogy valóban annyi önkéntes dolgozna, mint amennyit a miniszterelnök mond. „Az önkéntesek valós száma több tízezer. De hát honnan is tudná ezt a miniszterelnök, amikor sehol nem összesítik a helyszínen a védekezők létszámát” – írta szombaton.

A korábbi számításokhoz képest Orbán szerint jó esély van arra, hogy nem csütörtökön, hanem kedden hagyhatja el a legmagasabb vízállás Magyarországot. Elmondta, hogy továbbra sem várható olyan mértékű esőzés, ami befolyásolná az árhullámot. Azt is elmondta, hogy szombat délután kinyitották a Mosoni-Duna torkolati vízművet, így a Mosoni-Duna apadása is megkezdődött, „ezzel a győri ügyeket befejezettnek tekinthetjük”.

(via MTI)