Tizenhét és félmilliót dobtak össze a pénteki tüntetők Iványi egyházának

belföld
szeptember 23., 19:37

Szolidaritási tüntetést tartottak Iványi Gáborék mellett péntek este a Blaha Lujza téren, miután a fővárosi kormányhivatal tartozásra hivatkozva törölte a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeit a nyilvántartásból, és három nappal a tanévkezdés előtt megvonta budapesti és szegedi iskoláik és óvodáik működési engedélyét.

Az ismert művészek közreműködésének köszönhetően 17 és félmillió forint jött össze, közölte az Oltalom Karitatív Egyesület. „A befolyt összeget a bértartozások csökkentésére és a legsürgősebb számlák kiegyenlítésére fordítjuk” – írták.

Az Emberek az emberekért nevű demonstráción fellépett Mácsai Pál, Für Anikó, Nagy Zsolt, Pogány Judit, Rost Andrea, Halász Judit, Jordán Tamás, Bródy János, Cserhalmi György, Molnár Áron és Lengyel Tamás is.

Az elmúlt bő tíz évben a kormány módszeresen lehetetlenítette el a MET és az Oltalom munkáját: előbb megvonták az egyházi státuszukat, kizárva ezzel az intézményeiket is a kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből. Miután ezt az Alkotmánybíróság, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek találta, 2021-ben visszakapták a státuszukat, de a kormány nem volt hajlandó ismét megkötni velük a közfeladatok ellátására vonatkozó szerződést. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat.

(Via 24.hu)

Kiemelt videóink