Iványiék szegedi iskoláját is törölte a nyilvántartásból a kormányhivatal

belföld
augusztus 30., 13:13

Három nappal a tanévkezdés előtt, péntek reggel kapta meg az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) fenntartásában működő szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal határozatát az intézmény működési engedélyének visszavonásáról.

Az iskolát törölték a magán vagy egyházi fenntartású közoktatási intézmények nyilvántartásából.

A döntés 150 gyereket és családot érint, akiknek így jóformán esélyük sincs új iskolát találni többségében halmozottan hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekeik számára. A 150 gyereket és családot érintő döntés esélyt sem ad a helyzet megoldására.

A szegedi iskola egyébként hétfőn adta volna át pályázati pénzből felújított tornatermét, mindent előkészítettek az évkezdésre és a tanévnyitó ünnepségre - áll a MET közleményében.

Tájékoztatásuk alapján az augusztus 29-re keltezett indoklásban július 24-i pénzügyi adatokra, köztartozásokra hivatkoznak. A főispán szerint: „a gyerekek, tanulók számára a határozat végrehajtásának késedelme jelentős vagy helyrehozhatatlan kárral járna”.

A MET közleményében úgy fogalmaznak:

„Megdöbbentő, törvénytelen és kegyetlen ez az eljárás, a kiszolgáltatott gyerekek sorára hagyása. Úgy látjuk, a MET intézményei ellen összehangolt megsemmisítő akció indult, a gyermekvédelem ügyét hangzatosan pártoló kormány a budapesti és a szegedi intézményekben eddig 450 gyermek és család életét törte ketté, más megoldási lehetőségeket nem is mérlegelve.”

Augusztus 27-én derült ki, hogy a Fővárosi Kormányhivatal szintén a köztartozásokra hivatkozva törölte Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) két budapesti iskoláját a nyilvántartásból, és máshol helyezi el az oda járó gyerekeket.

A MET a szegedi intézmény ügyében azonnali jogvédelmet kérelmez, és a határozat felfüggesztését kérvényezi szakértő jogvédő szervezetekkel együttműködve. Maga az intézmény hétfőtől nyitva áll a gyerekek számára, és pedagógiai felügyeletet biztosít nekik a helyzet rendeződéséig.

Kiemelt videóink