Ungváry Krisztián szerint előkészületi hazaárulási bűncselekmény lehet, amit Orbán Balázs mondott

POLITIKA
szeptember 27., 11:35

Miután Orbán Balázs a Mandinernek adott interjújában azt mondta, hogy Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben, „mert 56-ban az lett, ami lett”, Ungváry Krisztián is megnyilvánult, a történész a Telexen megjelent hosszú írásban fejtette ki, mit gondol Orbán Viktor politikai igazgatójának gondolatairól.

„Az, hogy a miniszterelnök politikai igazgatójával interjút készítő Kohán Mátyás történelmi ismeretei finoman szólva csekélyek, és még csak nem is kísérli meg leplezni Ukrajnával és az USA-val kapcsolatos ellenszenvét, nem meglepő. Érdekes elem, hogy Kohán Mátyás 1956 kapcsán a Brezsnyev-doktrínára hivatkozik, pedig azt csak tizenkét évvel később, 1968-ban hirdette meg a szovjet vezetés – nota bene, 1956-ban Moszkvában még Nyitika Hruscsov volt az úr. Ugyanide sorolható az az állítás, hogy az USA azért hagyta »cserben« Magyarországot, mert neki az ország 1956-ban »nem volt fontos«” – írja Ungváry, aki szerint „a gimnáziumi történelemtankönyvet csak felületesen kell tanulmányozni ahhoz, hogy tudhassuk: nem erről volt szó”.

„Míg Kohán Mátyás simán csak műveletlen, Orbán Balázs megnyilatkozása szintlépés. Itt és most az történt ugyanis, hogy egy felelős magyar politikus szerint a szabadság és a függetlenség, vagy másképp megfogalmazva az önálló nemzeti és állami lét az »semmi«, Oroszország hadicéljaival kapcsolatosan pedig a legcsekélyebb kritika említése sem szükséges” – írja Ungváry, kihangsúlyozva, hogy „mindez a magyar szuverenitást garantálni hivatott Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanácsadó testülete elnökének szájából hangzik el”.

Sőt, a helyzet a történész szerint „még ennél is rosszabb, hiszen Orbán Balázs állítása csak úgy értelmezhető, hogy a védekezés akkor is értelmetlen volna, ha Oroszország Magyarországot támadta volna meg”. Ezután Rácz Andrást idézte, miszerint: eddig csak sejthettük, de most már tudjuk is, hogy a kormány nem védené meg Magyarországot egy orosz támadással szemben.

Ungváry mindezek után azzal folytatja, hogy „a hazaárulás mint büntetőjogi kategória ugyanis ma is létezik”, illetve „ büntetés tíz évtől tizenöt évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a hazaárulást súlyos hátrányt okozva, állami szolgálat vagy hivatalos megbízatás felhasználásával, háború idején vagy külföldi fegyveres erőnek behívásával vagy igénybevételével követik el”.

A történész szerint „Orbán Balázst már tényleg csak egy pici lépés választja el attól, hogy ezt a bűncselekményt, pontosabban a hűtlenség minősített esetét elkövesse”, de úgy látja, hogy „az előkészületi magatartás már most is megállapítható lenne”.

Kiemelt videóink