Rácz András: Orbán Balázs reakciója szórakoztató keveréke a tévedéseknek és terelési próbálkozásoknak

háború
szeptember 26., 17:13
Orbán Balázs az egyetem fenntartói jogainak gyakorlója beszél a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ ünnepélyes alapkőletételén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén 2024. április 23-án.
photo_camera Orbán Balázs az egyetem fenntartói jogainak gyakorlója beszél a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ ünnepélyes alapkőletételén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén 2024. április 23-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A miniszterelnök politikai igazgatója kritizálta Zelenszkijt, mert az „belevitte egy háborús védekezésbe az országát”, és ilyet a magyar kormány 56-ból tanulva nem tenne. Orbán Balázs így fogalmazott: „Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

Az ellenzéki reakciók arról szóltak, hogy „az Orbán-kormány ellenállás nélkül átadná Magyarországot az oroszoknak”, amire Orbán Balázs a Facebookon felelt: „A háborús propagandasajtó vonatán nincs megállás. Magyarország álláspontja világos: nem látjuk értelmet a több mint két és fél éve zajló ukrán-orosz háborúnak, amiben több százezer ember meghalt, több százezer négyzetkilométer terület elveszett és egy ország megsemmisült. Hogy miért? A semmiért. A háborúnak nem szabadott volna elkezdődnie, illetve diplomáciai úton mielőbb véget kellett volna vetni neki. Mindenki sokkal jobban járt volna. 1956 magyar hőseit ezen mostani magyar állásponttal szembeállítani a külföldi finanszírozású propagandasajtó és a háborúpárti politikusok bevett módszere, amit felháborítónak tartok és minden alkalommal visszautasítok - ahogy az a mostani beszélgetésben is elhangzott! Jó lenne, ha végre vége lenne a háborúnak és a háborúpárti hazudozásnak!”

Rácz András Oroszország-szakértő erre a reakcióra is reagált a Facebookon. Azt írta: „Orbán Balázs már reagált is a vállalhatatlan, 1956, 1848, és minden magyar szabadságharcos emlékét szembeköpő megszólalását ért kritikákra. Ez a válasz szórakoztató keveréke a tévedéseknek és terelési próbálkozásoknak.” Ezután Orbán posztjának állításait vette végig.

A) „Több százezer négyzetkilométer terület elveszett”

Rácz szerint ez számszerűen nem igaz: Ukrajna területe több mint 603 ezer km2, ennek kb. 20 százaléka van megszállás alatt, ami kb. 120 ezer km2. „Több is orosz kézen lenne, de az ukránok 2022 tavaszán és őszén sikeresen felszabadították Kijev, Csernyihiv, Harkiv és részben Herszon megyéket (mert ugye nem Orbán Balázsra hallgattak , hanem harcoltak a saját hazájukért)” – írja Rácz.

Szerinte „elveszettnek” tekinteni ezeket a területeket azt jelenti, hogy Orbán Balázs szerint az orosz megszállás végleges, ezeket a területeket Ukrajna már nem szerzi vissza. „Azzal, hogy ezt kinyilatkoztatja, csak megerősíti az első, botrányos megnyilvánulását, amiben értelmetlennek tekinti az Oroszországgal szembeni ellenállást. Pont egyébként a 2022-es ukrán sikerek mutatták, hogy igenis vissza lehet szerezni megszállt területeket, nincs ez ab ovo kizárva” – írja Rácz.

B) „Egy ország megsemmisült”

Rácz azt írja, Ukrajna nem semmisült meg: „Az ország megvan, létezik, él és harcol a fennmaradásáért, harcol a saját állampolgáraiért, nem mellesleg ezzel minket is védve (attól az orosz agresszortól, aki ellen Orbán Balázs nem védekezne).”

C) Az ukránok a „semmiért” haltak meg

„Nos, megintcsak nem. Azért haltak meg, amiért meghaltak 1848 és 1956 magyar hősei is, és amiért Orbán Balázs szerint nem érdemes harcolni: a saját hazájuk szabadságáért és függetlenségéért” – írja Rácz András.

D) „Jó lenne, ha végre vége lenne a háborúnak és a háborúpárti hazudozásnak!”

Rácz András erre azt írta: „Majdnem teljesen egyetértünk: jó lenne, ha vége lenne az oroszpárti hazudozásnak a háborúval kapcsolatban.”

E) Háborúpártizás

Rácz András végül azt írja: „Orbán a klasszikus ad hominem érveléssel próbálkozik, háborúpárti politikusnak és külföldi finanszírozottságúnak nevezve próbálja hitelelteníteni az őt kritizálókat. Én konkrétan most azon gondolkodom, hogy én vajon »külföldi finanszírozású propagandasajtó« vagy »háborúpárti politikus« vagyok-e… Valójában saját magát hitelteleníti azzal, hogy a megfogalmazásaival csak megismétli azokat az állításokat, amikért (jogosan) a kritikákat kapja: a semmiért haltak meg az ukránok, stb.”

Rácz szerint Orbán Balázs „egyre mélyebbre ássa magát az orosz agresszió mentegetésében”. „Őszintén nem értem, hogy ez miért vagy kinek jó” – írja a történész.

Rácz András a 444 stúdiójában 2023. január 22-én.
photo_camera Rácz András a 444 stúdiójában 2023. január 22-én. Fotó: Bankó Gábor/444

Orbán Balázs egyébként azóta videón is védekezett azzal, hogy kiforgatták a szavait, de így továbbra sem világos, mit értett azalatt, hogy „mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”, és hogy „mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett”.

Kiemelt videóink