Orbán Balázs: Magyarország Ukrajnával ellentétben nem védekezett volna egy orosz katonai agresszióval szemben

POLITIKA
szeptember 26., 10:27

Orbán Balázs a Mandineren Kohán Mátyással együtt vezetett, Stratégiai Részleg című műsorának szerdai adásában a kormányt ért amerikai kritikákról és az 1956-os forradalomról is beszélt.

link Forrás

A miniszterelnök politikai igazgatója (bármi is legyen az) egy ponton azt találta mondani, hogy:

„Pont 56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált 2,5 évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát, ennyi ember halt meg, ennyi területet vesztett, mondom még egyszer, az ő joguk, szuverén döntésük, megtehették, de ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert 56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé.”

link Forrás

A kormányzati stratégiát nem ritkán látványos példákkal megvilágító Orbán Balázs – aki nemrég a Huszárvágás című könyvében magyarázta el, mi az érdekalapú magyar külpolitika lényege – ezek szerint ott tart a szuverenitásvédelmi harcban, hogy 1956-ból azt tanultuk: mi az ukránokkal ellentétben nem védekeztünk volna egy orosz katonai agresszióval szemben.

Maga Orbán Viktor 2008 nyarán egy balatonszárszói konferencián még arról beszélt, hogy a közép-európai országoknak kötelességük egyértelműen és világosan beszélni, amikor független országot ér katonai agresszió:

„Szerintem bennünket '56 miatt különösképpen terhel ez a kötelesség. Ezért, amikor egy független államot az oroszok katonai agresszióval megtámadnak, akkor nekünk világosan, egyenesen és helyi erkölcsi alapállást elfoglalva érdemes megszólalni.”

A 2011-es Alaptörvény Nemzeti hitvallás című bevezető részében ez áll:

„Egyetértünk az első szabad Országgyűlés képviselőivel, akik első határozatukban kimondták, hogy mai szabadságunk az 1956-os forradalmunkból sarjadt ki.”

Ehhez képest az elmúlt években a miniszterelnök elkezdte átértelmezni az 56-os forradalmat:

link Forrás

Egyébként Oroszország a 2022-es invázió első napjaiban még Kijevet ostromolta, és a cél Ukrajna teljes elfoglalása volt, ehhez képest az ukrán állam 2,5 évvel később is megmaradt.

Kiemelt videóink