Halálos fenyegetést kapott, mert bírálta az alaptörvényt

POLITIKA
2013 április 09., 08:28

Újabb vendégposzttal jelentkezett a közgazdasági Nobel-díjas Paul Krugman blogjában a magyar alaptörvény és a negyedik módosítás legnevesebb külföldi bírálója, a Princeton Egyetemen oktató Kim Lane Scheppele. A magyar jogrendszert kívülről-belölről ismerő – a magyar jogot évtizedek óta tanulmányozó és a magyar bíróságokon is dolgozó – jogásznő ebben arról is beszámol, hogy amióta nyilvánosan bírálja a magyar alkotmányozást, már halálos fenyegetéseket is kap. „Annyira, hogy a legutóbbi budapesti látogatásaimon már testőrökre is szükségem volt” – írta.

De nem ez a lényeg. Legújabb cikkében „a magyar kormány PR-offenzívájára” reagálva megszállott alapossággal szedi darabokra a kritikájára érkezett fideszes reakciókat. Például Gulyás Gergelyét, aki arról írt neki, hogy az alkotmányozás egyeztetett és nyilt folyamat volt. Ez Scheppele szerint részben igaz, de inkább félrevezető, hiszen az alaptörvényt előkészítő bizottságban készült alkotmánytervezetet gyakorlatilag kidobták, és helyette egy titokban – a legenda szerint Szájer József ipadjén – készült tervezetet fogadtak végül el. De beszól a nemzeti konzultációra is, aminek az eredményeit meg sem várták az alaptörvény elfogadásával.

Hamisnak tartja a kétharmados felhatalmazásról szóló érvet is, mivel a Fidesz 2010-es kampányában szó sem volt új alkotmányról. És részletesen számba veszi azokat az alkotmánybírósági ítéleteket, melyeket az alaptörvény negyedik módosítása konkrétan semmibe vesz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.