Kinyitották Tito széfjét

külföld
2013 április 12., 12:25

Egy háromtagú bizottság tette mindezt, de egyelőre nem mondták el, mi volt a széfekben. A széf kinyitását egy bíróság rendelte el, ahol éppen a vezető örökösödési eljárását intézik. A volt jugoszláv államfő családjának viszont nem tetszik, hogy az engedélyük nélkül nyúltak hozzá a nemzeti bankban lévő széfhez.

A sajtóban találgatni kezdtek, hogy mi van a széfben. A hírek szerint a volt jugoszláv elnök személyes holmiját tartalmazták 14 zsákban. Állítólag értékes olajfestmények is voltak közöttük, amelyek a szerb uralkodók tulajdonát képezték. Más értesülések szerint 11 zsák arany és ékszer volt bennük.

A Vreme című hetilap úgy tudja, hogy két évvel Tito halála után, 1982-ben a volt jugoszláv elnökség megbízott egy bizottságot, ami tízezer angol fontot, német márkát és amerikai dollárt, illetve nagy mennyiségű jugoszláv dinárt adott át a jugoszláv jegybanknak, aminek jogutódja a szerb jegybank lett. Csak a Tomislav Nikolic által megbízott testület jelentéséből fog kiderülni, hogy ez a pénz is a széfekben volt-e