Bostoni merénylet: még nem sejtik, ki tette

Terrorizmus
2013 április 16., 07:13

 

  • 12 másodperc eltéréssel két bomba robbant a bostoni maraton céljában
  • 3-an meghaltak, köztük egy nyolcéves gyerek
  • A 130-nál is több sérült közül 30-at életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba
  • A csapágyas repeszbombákat valószínűleg kukákba rejtették

2011. szeptember 11. óta először sikeres merényletet követtek el egy amerikai tömegrendezvényen. A bostoni maraton befutójánál robbant két bomba, de a hatóságok egy harmadikat is találtak a környéken. Ezt ők maguk semmisítették meg. Később egy harmadik robbanás is történt a városban a JFK könyvtárban, de ezt baleset, nem bomba okozta.

A merényletben hárman vesztették életüket, de még harminc áldozatot életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba. A merényletben több mint 130-an sérültek meg, köztük nők és gyerekek is.

A merénylet okai, a támadók személye és céljai egyelőre nem ismertek. A nyomozók egy repeszektől megsérült szaúdi állampolgárt meghallgattak, de nem gyanúsították meg. Az amerikai hatóságok egyelőre még attól is tartózkodnak, hogy terrorcselekménynek minősítsék a támadást - mostanában szinte kizárólag az iszlamista szélsőségesek akcióit nevezik terrorizmusnak, a mostani támadás pedig jellegzetességei alapján nem azonosítható ilyenként.

A bostoni merényletek ugyan jól szervezett, előre kitervelt és gondosan végrehajtott akciónak hatnak - a célpont ugyan egy könnyen hozzáférhető tömegrendezvény volt, de a 9/11 utáni Amerikában egy bombát sem könnyű egy ilyenen elrejteni, hát még hármat -, ám hatásában nem volt olyan pusztító, mint amilyenek az iszlamisták akciói voltak az elmúlt évtizedekben.

A terrorizmus legfőbb célja, a félelemkeltés viszont maradéktalanul teljesült. A robbantások után Boston utcái kiürültek, a város légterét lezárták, New Yorktól Bostonig bezártak a repterek és még a Fehér Ház előtti járdát is lezárták. A történtekre Barack Obama elnök is sürgősen reagált. "Meg fogjuk találni, aki ezt tette és ki fogjuk deríteni, hogy miért tette" - mondta.

Az FBI vezetésével rögtön nyomozócsoportot állítottak fel. A Fehér Ház szerint a történtek "terrortámadásnak tűnnek, és úgy is közelítünk hozzájuk. Még nem tudjuk, hogy kik követték el, és a nyomozásnak kell kiderítenie, hogy egy terorrista csoport, külföldi vagy belföldi műve volt-e".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.