MEGMOZDULT A FÖLD!!!4!

időjárás
2013 április 23., 03:10
photo_camera Fotó: Komka Péter / MTI

Heves város térségében éjjel 0 óra 28 perckor erős, kb. 4,8-es magnitúdójú földrengés volt, aminek a fészke 8 km-es mélységben volt. (Az Euro-Mediterrán Szeizmológiai Központ szerint csak 4,5-ös erősségű volt.) Utórengések is lehetnek, de ezek valószínűleg nem lesznek érezhetőek.

A földrengést sok helyen lehetett érezni, az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium több helyről bejelentéseket kapott, Budapesttől a Nyírségig. Az epicentrum környezetében, Átányon és Tenken kárt is okozott (kisebb-nagyobb vakolatrepedések, kéményledőlések), és többen a szabadba menekültek.


Nagyobb térképre váltás

A mostanihoz hasonló méretű földrengés legutóbb 2011. januárban volt Oroszlány közelében. Akkor több épület megrongálódott, de seneki sem sérült meg. A térségben utoljára február 16-án volt egy 3,5-ös magnitúdójú rengés.

1900 óta a világ legnagyobb földrengése 1960-ban volt, Chilében. A 9,5-ös magnitudójú földrengésben 1655-en haltak meg, 3000 ember megsérült, és 2 millióan hajléktalanok lettek. A kialakult szökőárhullám a Húsvét-szigeteket is elérte. A 12 legnagyobb földrengésről itt lehet olvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.