Visszamenőleg adóztathatják meg az utalásokat

gazdaság
2013 április 24., 05:52

Tax-Day-6

Eddig nem kellett semmilyen illetéket fizetni akkor, ha magánszemélyek takarékbetétről, vagy bankszámláról utalással pénzt ajándékoztak egymásnak (gyakorlatilag üzlet nélkül átutaltak valamennyi pénzt). 2013 január elsejétől az új adótörvénnyel ez megváltozott, most már 18 százaléknyi ajándékozási illetéket kell ilyenkor fizetni, kivéve, ha családtagokról van szó.

Elvileg ez csak a január elseje utáni utalásokra vonatkozik, de Fajcsák Gábor, az RSM DTM adómenedzsere észrevett egy apró hibát a törvényben. A szöveget úgy fogalmazták meg, hogy az visszamenőleg, a január elseje előtti utalásokra is érvényes lehet, ha azokat eddig nem jelentették be. Így, ha a NAV egy ilyen utalást talál, akkor elvileg megfizettetheti a 18 százalékos illetéket.

Ez azért is durva, mert ezek az ügyek csak öt évvel azután évülnek el, hogy bejelentették őket, vagy a NAV felfigyelt rájuk. Így akár húsz éves utalásokat is meg lehet adóztatni utólag.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.