Nehezebbé válhat az adatigénylés

bűnügy
2013 április 29., 13:32

Az Átlátszó szerint Cser-Palkovics és Vas Imre fideszes képviselők frissen beadott törvényjavaslata korlátozná a közérdekű adatok igénylésének lehetőségét. A képviselői indítvány lehetővé tenné, hogy aki túl sokszor, "visszaélésszerűen" igényel adatokat, az ne kaphassa meg azokat. Ebben pedig a lap saját gyakorlatára ismert, hiszen ők hozták létre a KiMitTud közösségi közérdekűadat-igénylő rendszert, amin keresztül bárki kikérhette az őt érdeklő adatot.

A törvényjavaslat legmegdöbbentőbb része, amikor az érvelésben a képviselők arról írnak, hogy a közérdekű adatok megismeréséhez való jog alapjog, ezért fontos ugyan az átláthatóság megteremtése, de ez "nem feltétlenül azonos az ellenőrző vagy felügyeleti szerv általi ellenőrzés módjával, terjedelmével és mélységével, különösen, ha az adatigénylés ellentétes az eredeti jogalkotói szándékkal"(!) Az új rendszer ráadásul jóval kiszámíthatatlanabb lesz, bármilyen adatigénylési kérelem elutasíthatóvá válik majd.

Hétfőn Schiffer András is közleményében tiltakozott a tervezett módosítás ellen. Az LMP-s képviselő szerint a "törvényjavaslat kendőzetlen indokolása az adatkezelő működése veszélyeztetésének és lényegében visszaélésszerűnek minősíti, ha az igénylő túl sok mindent szeretne megismerni".

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.