Az IBM megcsinálta a világ legkisebb filmjét

tudomány
2013 május 01., 16:24

Molekuláris szintre ért a filmkészítés: az IBM tudósai egy egyperces stop-motion filmben szén-monoxid molekulák precíz elhelyezésével rajzoltak ki egy táncoló-ugráló-labdázó fiú képét. A filmet Kaliforniában forgatták, egy kéttonnás mikroszkóp segítségével, ami százmilliós mértékű nagyításra volt képes. Ahhoz, hogy az atomok megfelelően viselkedjenek, rettenetes hidegre volt szükség, a filmet -268 fokos hőmérsékleten vették fel.

A kutatók a mikroszkóp segítségével irányítottak egy apró tűt, amivel a réz felületen elrendezték a molekulákat. 242 darab, 25-ször 45 nanométeres képkocka készült (egy centiméter amúgy 10000000 nanométer), ezekből áll össze a film. Olyan filmek már korábban is készültek, melyekben atomok mozogtak, de az most először fordul elő, hogy mozgásukkal egy történetet is elmesélnek. (via The Hindu)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.